Ивайло Калфин: Правителството води страната към тежка социална криза

Сеп 28, 2011 Новини БСП 0 1285

Стефан Данаилов: Най-тревожна е кризата на духа в нашето общество   Това правителство води страната към тежка социална криза, заяви кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин на съвместна пресконференция с кандидата за вицепрезидент Стефан Данаилов

Стефан Данаилов: Най-тревожна е кризата на духа в нашето общество

 

Това правителство води страната към тежка социална криза, заяви кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин на съвместна пресконференция с кандидата за вицепрезидент Стефан Данаилов. По думите на Калфин все по- ясно се вижда разликата между митологията на магистралните пушилки и истинския живот на хората. Според кандидата за президент социалната криза не се решава с асфалт, а със социални мерки, привличане на инвестиции и европейска политика в тази сфера. Калфин отбеляза, че всички правителства в Европа, с изключение на българското, се опитват да не позволят финансовата и икономическата криза да преминат в социална криза. „Ние нахълтваме с безотговорна позиция в нова трета криза, която е социална и тя ще бъде неуправляема", изтъкна кандидатът за президент.

Според Калфин е крайно време правителството и институциите да се заемат със социалните въпроси, които са много тежки. „Все повече социални прослойки, дори и цели региони изпадат извън борда, има региони и групи, които живеят ден за ден", обясни кандидатът за президент. По думите му това всява у хората чувство за несигурност и несправедливост, чувство, което отваря страшно много ножицата между богати и бедни. Според кандидат-президента на БСП дефицитът на социална справедливост поставя под въпрос гражданския мир в страната. Той упрекна, че неработещите институции са причина за събитията в Катуница. Според Калфин това не е криминален инцидент, както го е определил неговият опонент Росен Плевнелиев, а проблемът е много по-дълбок. Той се аргументира, като отбеляза, че безработицата в България през последните 2 години се е увеличила със 66,1% и вече е 370 000 души.

„Няма никаква политика за борба с безработицата и за работа с младите хора", добави  Калфин и напомни за идеята си за гарантирано първо работно място. Кандидат-президентът отбеляза, че реалното обедняване на хората е със 7%. „Изключително много са хората, които живеят в мизерия", заяви Калфин и обясни, че масово  хората по селата живеят на вересия. „Икономиката е във фризера, а температурата на социалното напрежение започва да расте. Броени месеци ни делят от фалити на големи групи домакинства. Този живот назаем не може да продължи повече" , убеден е кандидат-президентът от левицата.

Калфин заяви, че над 4,5 милиарда лева е похарчило правителството за тези 2 години над приходите, като повече от 3 милиарда са от фискалния резерв, който е от наследството на предишното правителство и 1,5 милиард са новите заеми. „Ефектът от тези средства е нулев", изтъкна той. Кандидат-президентът напомни, че преките чуждестранни инвестиции са намалели с 90% и обяви, че липсва политика за привличане на инвеститори. Според него ние вървим по един път за никъде „Някой трябва да каже царят е гол", заяви кандидат-президентът.  Калфин изтъкна, че със Стефан Данаилов ще работят за смяна на дневния ред на държавата.

„Най-тревожна е кризата на духа в нашето общество", заяви кандидатът за вицепрезидент Стефан Данаилов. По думите му в момента в държава не се защитават общочовешките ценности и допълни, че конфронтацията е убийствена за нацията, както полицейщината и безпрецедентният натиск върху всеки, който мисли различно. Според Данаилов протестите на младите хора са  срещу липсата на държавност. „Къде е държавата да защита правата ни?"- попита той. Кандидатът за вицепрезидент изтъкна, че с Ивайло Калфин искат да върнат достойнството на българина, за да се усеща наистина европеец в Европа и света. Данаилов подчерта, че много важно гражданите да гласуват с разум на предстоящите избори.