Калфин призова премиера Борисов да обясни какво е направил за 10 години за ромите

Сеп 27, 2011 Новини БСП 0 1416

В страната цари пълна безнаказаност, каза кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин пред препълнената зала на читалището в Лом по повод на събитията в Катуница

В страната цари пълна безнаказаност, каза кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин пред препълнената зала на читалището в Лом по повод на събитията в Катуница. Той призова премиерът Борисов, вместо да ходи на мачове и да открива спортни обекти, да отиде в парламента. Там Борисов трябва да обясни какво е направил за ромите през последните 10 години - като главен секретар на МВР, като кмет на София, а днес като министър-председател, „за да  могат децата им да ходят училище, да имат работа и за да има ред и правосъдие в районите със смесено население.

Кметът на Лом Пенка Пенкова показа на Ивайло Калфин визитната картичка на дунавския град - мащабните ремонтни дейности по проекта „Възстановяване на крайречна зона и градска среда", спечелен от общината. Той е на стойност 7,66 млн. лв. и се реализира по оперативна програма „Регионално развитие на ЕС". Калфин и Пенкова нагазиха в прахта, минаха покрай строителната техника и се ръкуваха с работници край пристанище Лом. След няколко седмици строителните работи трябва да приключат и градът ще придобие много по-модерен вид. Общината е пример за  успешно кандидатстване и усвояване на средства по проекти на ЕС.

Калфин пожела на местните хора градът им да се възползва и от Дунавската стратегия, която беше инициирана по времето, когато той беше външен министър. Той изрази надежда, че покрай строежа на софийското метро поне една станция ще бъде кръстена „Лом" - заради отклоняване на средства от Дунавската стратегия на ЕС за софийския обект.

Кандидатът на БСП за президент се срещна и с дядо Симеон, викариен епископ на видинския митрополит, при откриване на фотоизложба за великолепните манастири на Северозападна България.