Лентите са за спортистите, а не за Бойко Борисов

Сеп 23, 2011 Новини БСП 0 1274

В Кюстендил все още има ленти в красиви детски ръце

В Кюстендил все още има ленти в красиви детски ръце. Радвам се за това, защото напоследък премиерът Борисов наряза всички ленти, а преди това взе всички бухалки. С тази шега кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин разсмя младите гимнастички от местния клуб по художествена гимнастика в Кюстендил. Възпитаничките на един от най- известните клубове в страната изненадаха Калфин със специално съчетание с лента. С лентите си те изписваха осморки като поздрав за кандидат-президентската двойка на БСП, която ще се яви на предстоящите избори с бюлетина номер осем. Калфин получи и подарък специална лента, която да не реже по откривания на обекти, подобно на Бойко Борисов, а да пази като обещание за подкрепа на българския спорт. В Кюстендил кандидатът на БСП за президент се срещна с млади симпатизанти, които му подариха постер, спомен от това лято на Бузлуджа.   

Кандидатът за президент разказа на младите хора за проблемите на техните връстници от Западните покрайнини. Часове преди да посети Кюстендил, Калфин се срещна с нашите сънародници в Босилеград, с които е работил активно като външен министър и евродепутат. „От тази учебна година на всеки един студент, който идва от Западните покрайнини, българското правителство иска гаранция от 3000лв., депозирани в банкова сметка, за да му разрешат да учи в България. Това са хора, които по времето на правителството, в което бях вицепремиер, получаваха стипендии, макар и минимални, за да дойдат да учат в България. Когато на български граждани, идващи от нашите съседни територии искат подобни суми, това е смешно", възмути се Калфин. Той подчерта, че този тип политика показва по какъв начин не се приобщават, а се отблъскват от България млади хора. „С голямо съжаление казвам това, защото то показва за изключително многото объркани политики в България. Тук няма ясна мисъл и цел какво искаме да променим и да постигнем", сподели кандидатът за президент. Той напомни и за проблемите, които срещат българските студенти, които искат да легализират своите дипломи от Европа. Темата за легализацията на европейските дипломи на българските студенти е един от основните приоритети на Калфин в двете му години като евродепутат.

Ивайло Калфин благодари за гостоприемството на хората от Кюстендил и за пореден път изрази притеснението си, че правителството на ГЕРБ няма адекватна регионална политика. „Регионалната политика не е строеж на две магистрали и няколко пътя. В европейски смисъл тя означава да се създадат условия за инвестиции, за социално и здравно обслужване, за да може младите и квалифицираните хора да идват и да остават тук", обясни Калфин. По думите му именно по този начин, със създаване на адекватна регионална политика, много настоящи страни-членки на ЕС са достигнали средните европейски равнища, докато в България „само говорим красиви приказки".