Румен Петков: Трайчо Трайков да освободи министерския пост

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма час по-скоро трябва да освободи този пост, ако искаме да покажем като държава, че имаме воля да се грижим за развитието на нашата икономика

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма час по-скоро трябва да освободи този пост, ако искаме да покажем като държава, че имаме воля да се грижим за развитието на нашата икономика. Това заяви в парламента народният представител от Коалиция за България Румен Петков. Той изрази сериозното си безпокойство за бъдещето на туристическия отрасъл в България. Опасенията му са, че предстои провал на зимния туристически сезон и тежка криза в сектора.

Депутатът изрази възмущението си от некомпетентността на министър Трайков. Петков изтъкна, че при изслушването на Трайков в Народното събрание не е бил представен сериозен анализ нито за причините, довели до катастрофалния финал на туристическия сезон, нито за необходимите промени, които да гарантират правомощията на държавата и на потребителите. „Вместо това бяхме свидетели на изключително нагло, арогантно и некомпетентно поведение на министър Трайков", отбеляза Петков. По думите му нито един от поставените от левицата въпроси не е получи солиден отговор. Не е станало ясно защо две години Слънчев бряг АД се ръководи от представител на частна туристическа компания, който е в очевиден конфликт на интереси. Без отговор е останал и въпросът какви са задълженията на туроператора към превозвача, към хотелски и ресторантьорски комплекси. Неясно е и как министерството вижда изход от ситуацията.

„В момента не знаем колко са потърпевшите български граждани", каза още Петков. Той напомни предупрежденията на левицата, че предстоят фалити. „За съжаление се оказахме прави, че предстоят фалити, че Алма тур няма да изпълни задълженията си към български граждани, които вече са в чужбина или са предплатили екскурзиите си", добави депутатът. Той беше категоричен, че пред Народното събрание трябва да бъде представен анализ за това, колко български граждани са пострадали през този туристически сезон от неизпълнение на ангажименти на туроператори. Необходимо е да се изясни още дали проблемът се отнася само до Алма тур, или има опасност от верига от фалити след туристическия сезон.