Свободата и демократичността на изборите са под заплаха

  За първи път в България под заплаха са поставени свободата и демократичността на изборите и на отчитането на вота

 

За първи път в България под заплаха са поставени свободата и демократичността на изборите и на отчитането на вота. Избирателните комисии работят на тъмно, не се съобразяват с Изборния кодекс, а с решенията на две партийни централи - на ГЕРБ и на Атака. Това заяви председателят на НС на БСП и на ПГКБ Сергей Станишев в парламента. По думите му постоянно се правят опити да се създават пречки за регистрация на листи на партии от опозицията, на независимите кандидати за кметове и на кандидати от други политически сили. Станишев изрази възмущението си, че лично Искра Фидосова ръководи дейността на ЦИК, а ОИК са подчинени на местните ръководства на ГЕРБ.

Социалистите дадоха за пример скандалния случай в Ямбол, където със смешни мотиви беше отказана регистрацията на листата на БСП, партията беше принудена да я пренареди, за да избегне риска от отстраняване от изборите. „В Ямбол, както и на много други места, ГЕРБ-ерите ги тресе страх, защо техният кандидат може да загуби изборите и се опитват служебно да дисквалифицират основния си опонент от БСП", заяви Станишев. Според депутата Атанас Мерджанов в случая става дума за крещящо доказателство за безобразията в изборното законодателство. По думите му е на лице груб политически натиск и извиване на ръце. Мерджанов изтъкна, че само пет минути след регистрацията на листата на БСП, са регистрирани няколко листи при същите условия, но без нито една забележка.

Сергей Станишев припомни, че Изборният кодекс беше приет „на тъмно", като в него са заложени много предпоставки за произвол от страна на мнозинството в ЦИК и в ОИК. Според лидера на БСП става все по- ясно, че несъвършенствата в кодекса не са резултат само на некомпетентност, но и за да се създадат условия за служебна победа на управляващите от ГЕРБ и Атака, които разполагат със солидни мнозинства на всички нива на изборния процес. Според Станишев съзнателно са заложени много ниски възнаграждения на членовете на ОИК, поради което близо половината от ОИК са с променен състав. Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков обърна внимание, че не са разяснени новите моменти в кодекса. Днес например изтича срокът за създаване на подвижни секции и депутатът предположи, че това ще остане само като добро пожелание в закона. Миков напомни и темата с отчитането на вота и проблема със знака „Х". „Ще настояваме и ще ползваме всичките си права за осигуряване на повече прозрачност на изборите", категоричен беше депутатът.

Социалистите изтъкнаха, че са внесли законопроекти за изменение на Изборния кодекс, които да осигуряват присъствие на наблюдатели на заседанията на ЦИК и на ОИК. Предвижда се още избирателните комисии да обявяват в интернет протоколите от своите заседания. „Искаме да направим работата на изборната администрация по- прозрачна", аргументира се секретарят на ПГКБ Мая Манолова. Според нея причината да се крият стенограмите от заседанията на ЦИК е, че членовете на ЦИК действат като партийни функционери по повелята на своите партийни централи. „Не е това начина за провеждане на честни избори", категорична беше Манолова.