В дома на Ивайло Калфин

Сеп 17, 2011 Новини БСП в медиите 0 1676

Материал на Красина Кръстева във в

Материал на Красина Кръстева във в. Труд:

 

Ако си извъртиш малко повече главата и се понадвесиш през балкона му, можеш да зърнеш Витоша. В по-добра позиция си, ако си фен на урбанистичния пейзаж - с малко повече късмет можеш спокойно да се любуваш на трафика по столичния булевард „България".
Кандидатът за президент от БСП Ивайло Калфин обаче няма време нито за натуралистични, нито за урбанистични пейзажи. Кампанията му е в ход, обикаля от град на град, тези дни прескочи чак до Страсбург, няма време дори да се спре вкъщи и затова в просторния апартамент в столичния квартал „Борово" е като в ергенска квартира - разни неща са разхвърляни, където се е случило. Съпругата Цветанка и щерката Биляна ги няма - в Брюксел са, така че няма кой да се изправи срещу артистичния безпорядък, който повечето мъже имат навика да създават, независимо от това на колко години са, каква е професията им, дали са политици или въобще не се интересуват от тази сфера на живота.
Затова не е чудно, че навсякъде има книги, дори и по пода (домакинът е от породата на четящите хора). Библиотеката заема цяла стена в хола. Както може да се очаква в дома на политик, много от книгите са свързани с работата му. А стажът на Калфин в политиката е дълъг - депутат в няколко парламента, съветник на президента Георги Първанов по икономическите въпроси, външен министър и вицепремиер в кабинета на Сергей Станишев, евродепутат.
Погледът ми спира върху едно томче, което се откроява сред другите в библиотеката, защото е доста употребявано. Оказва се, че това са „Седемте стълба на мъдростта", чийто автор е знаменитият британски пътешественик, радетел за независимостта на арабските държави, Томас-Едуардс Лорънс, известен като Лорънс Арабски.
„Най-голямото предизвикателство, пред което се изправих като външен министър, бе процесът срещу нашите медицински сестри в Либия", разказва Калфин. Приятел арабист му препоръчал книгата на Лорънс с напътствието, че това е интелектуалната врата на европееца към арабския свят. И така сър Лорънс станал „съветник" на българския външен министър.
За либийското дело напомня и друга книга в библиотеката - на Марк Пиерини, който по онова време е посланик на Европейския съюз в Тунис, но отговаря и за Либия. Пиерини е описал своята версия на процеса срещу българските медицински сестри и палестинския лекар.
Преди месец Калфин се видял с Кристияна Вълчева и в разговора пак станало дума за това, че свободата на нашите медици не е била заплатена, както често се говори сега.
Книга на Марк Пиерини напомня за либийското дело Съжалява, че не успял да поговори с Валя Червеняшка преди седмица, когато бил в Бяла Слатина. Червеняшка се върна на работа в местната болница. До „Седемте стълба на мъдростта" има друго свидетелство от пребиваването на Калфин в Министерството на външните работи -картичка, на която е изобразена кирилицата. През 2009 г. Калфин организира във външното ни ведомство изложба, на която български творци показват картини с букви от азбуката. Акцията е елемент от цялостната кампания за налагането на кирилицата в Европейския съюз.
И днес Калфин не може да разказва за това без усмивка на гордост. Заради превода на документите на български отказва да подпише споразумението за асоцииране към Европейския съюз на Босна и Херцеговина в първоначалния му вид.
Искат да ни наложат на български да казваме „еуро", а ние, като не казваме така, какво да правим?, припомня си онези дни Калфин. Преговорите за буквичката - „в" или „у" циклели в задънена улица дълго време, но след случая с Босна и Херцеговина изведнъж се отпушили. И затова днес еврото е евро, а не еуро във всички официални документи на Европейския съюз, преведени на български. Другият елемент от кампанията за налагането на кирилицата - разрешаването на интернет домейн на български, обаче не е мръднал от позицията, на която Калфин го завещал на приемниците си от ГЕРБ. „Подадохме документи преди Русия, те вече имат домейни на руски, но за сегашните управляващи у нас темата явно не е приоритет", смята бившият външен министър.
ЕВро вместо еуро на цената на един подпис. Специален шкаф от библиотеката е отделен за албумите и дисковете със снимки, папките с документи. Кадрите, на които Калфин е с лидери от Европейския съюз, САЩ и Русия са толкова много, че никоя домашна витрина няма да стигне, за да ги нареди. И затова са прибрани. На видно място обаче са снимките от връчването на първите награди „Джон Атанасов". Като съветник на президента Първанов Калфин бе инициатор за създаването на приз за постижения в развитието на информационното общество на името на известния учен от български произход и създател на първия компютър.
„Първият лауреат беше Преслав Наков, който грабна наградата през 2003 г., а на следващата тя отиде при брат му Светлин", напомня Ивайло Калфин.
Компютърът на кандидат-президента е на малко бюро. Калфин разказва, че си направил блог, след като се срещнал с японеца Джоичи Ито, който е измислил блогването. Пази копие от писмото, с което Бил Гейтс му благодари за помощта в кампанията му за ваксиниране на децата от Африка срещу детски паралич. Срещу библиотеката е любимият фотьойл на домакина, в който той обича да релаксира вечер. Картина на Хуан Миро краси хола - „Пейзажът с езерото", картина, която му подарил брат му Красимир. Ивайло Калфин е привързан към платното, чийто авторът не е професионален художник, а инженер. „Сигурно специалистите няма да се съгласят с мен, но тази картина ми е любима", казва той. Най-ценната творба у тях обаче може би е графика от испанския художник Хуан Миро. Негови картини могат да се видят в изложбени зали по целия свят, а както става ясно - и в софийското жилище на семейство Калфин. „Подарък ми е от приятел колекционер, който живее в Америка", обяснява Калфин, без да влиза в подробности. Има и творба на Ставри Калинов, картина на Светлин Русев, която купил от благотворителния търг на „Българската Коледа" през 2009г, миниатюра на Марта Левчева. Семейство Калфин живее в този апартамент от шест-седем години. Обзаведен е в съвременен стил и прилича на „американско" жилище - коридори няма, от вратата се влиза в просторен хол, който преминава в трапезария. Първоначалният вид на апартамента не бил такъв, но след известни допълнителни намеси - станал.
Калфин признава, че интериорът е дело на съпругата му Цветанка, която ползвала услугите на дизайнер. Но въпреки съветите на експертите Ивайло месеци наред се спъвал в камари списания за обзавеждане, наредени на купчини по пода, които Цветанка купувала. А и приятелки допълнително й услужвали със свои.
Навсякъде има следи от обиколките на Калфин като външен министър. Няколко
слона са правилно ориентирани с гръб към вратата, за да не избяга щастието. Или поне така се смята. До ъгловия диван има фигура на бивол от Намибия, а отсреща на жираф - от Нигерия. Срещу вратата е тотемът от Бенин, на който от дърво е резбована „африканската петорка". Това е името, което Пилее портокали е рецепта за спешен случай европейските ловци и търсачи на приключения са дали на петте най-опасни животни в Африка - лъв, леопард, слон, черен носорог, африкански бивол. На Черния континент смятали, че тотемът с петорката носи щастие, късмет и сила. От светлата трапезария
Ивайло признава, че не се завърта често тук, дори кафето обикновено прави жена му. Фамилията Калфин предпочитат кафето от кафеварка, а кандидат-президентът добавя в него и мляко - нали често това е единствената му закуска. Но пък е убеден, че е достатъчно да завърже кухненската престилка и каквото и да подхване, се получава просто супер.
„Правя едно пиле с портокали, става чудно! Пилето се слага в плик, освен с масло се залива със сока на няколко портокала. Много добре се получава - вкусът му е леко сладникав от портокалите. Приятелите ни много го обичат", гордее се домакинът. И като зает човек, който цени времето, добавя с елемент на напътствие: „Много бързо става! И върви с печени картофи с розмарин, можеш да ги печеш заедно с пилето, но пусни вентилатора на фурната."
Като стана дума за розмарин, Калфин се кани да си купи един храст и да го гледа на балкона, но все забравя. „Хубаво е подправките да са пресни - и розмаринът, и босилекът", реди като вещ гастроном Ивайло. На балкона има здравец. Просто бил задължителен за всяка българска къща, смята домакинът. И добавя, че саксиите са негова грижа. Добре, че здравецът е издръжливо цвете", казвам си наум. Защото от 16 юли, когато Националният съвет на БСП номинира Ивайло Калфин за кандидат-президент, почти никой от семейството не се задържа вкъщи, та -горките цветя на това жарко слънце! Тримата едва успели да откраднат малко време, за да отскочат до Родопите - любимия им маршрут. Цветанка, която съвсем от неотдавна работи в Европейската комисия, ще се включи в кампанията на съпруга си през октомври, а Биляна ще помага по фейсбук. Там вече тече кампания „Ивайло Калфин - моят президент". Биляна учи в европейското училище в столицата на Европейския съюз. Приятелите й в София обаче не са загубили надежда да я върнат в страната, ако татко стане президент.
Докато течеше лятната ваканция, 16-годишната тийнейджърка даде едно рамо на татко в началните стъпки на кампанията му - придружи го до Видин и изслуша с внимание всички речи на Ивайло. За награда той пък я научи да стреля на стрелбището на панаира в град Кула.
Тази снимка е спомен на Ивайло Калфин от Южна Африка. Оказва се, че има лъвчета, които проявяват котешки характер и позволяват на хората да ги галят безнаказано по главичките.
Кандидат-президентът посреща екипа ни, преди да хукне по задачи.
Въпреки отсъствието на домакините и продължаващите жеги, здравецът на балкона не се предава и е все така зелен. Калфин предвидливо е сложил саксиите на пода, за да не ги гори силното слънце.