На предстоящите избори ще играем за победа

Сеп 13, 2011 Новини БСП 0 1673

  Антон Кутев: Росен Плевнелиев да отговори дали е търсил през 2008г

 

Антон Кутев: Росен Плевнелиев да отговори дали е търсил през 2008г. помощта на общинските съветници от БСПсрещу опитите да бъде изнудван

 

На предстоящите избори ще играем за победа. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Като аргумент за увереността си в успеха на социалистите лидерът на БСП изтъкна стотиците поздравления, който лично е получил след вчерашния ден, когато стана ясна кандидат-президентската двойка на партията - Ивайло Калфин и Стефан Данаилов. „БСП играе с отбор „А", с най- силните личности, които ще изпълнят със съдържание президентската институция", категоричен беше Станишев. Той сподели впечатленията си за реакцията на основния опонент на БСП на изборите - ГЕРБ, след кандидатирането на Стефан Данаилов. „Като че ли са в шок", отбеляза Станишев. Той определи като нелепо твърдението на председателя на парламента Цецка Цачева, че Данаилов няма визия за ролята на президентската институция. Станишев беше категоричен, че именно Стефан Данаилов има ясната цел да бъде защитник на българската култура и духовност и е способен аргументирано да отстоява позициите си. Според лидера на БСП, кандидатите на ГЕРБ - Плевнелиев и Попова са тези, които нямат идеи и компетенции в сферата на президентските правомощия. Станишев с ирония напомни амбицията на Маргарита Попова като вицепрезидент да реформира съдебната система.

Сергей Станишев коментира и информацията в медиите, според която премиерът Борисов искал страната ни да приеме еврото, за да отвори резерва. Лидерът на БСП напомни, че в началото на мандата на ГЕРБ именно заради амбицията за спешно членство в Еврозоната беше спряно разплащането с бизнеса и беше създадена реалната криза в българската икономика. Станишев беше категоричен, че наред с премиера Борисов и министър Дянков, Росен Плевнелиев също е пряко отговорен за фалита на десетки строителни фирми и за оставането на хиляди хора на улицата.

Лидерът на БСП за пореден път се обяви срещу намерението на ГЕРБ да затвори парламента около изборите. Станишев отбеляза, че тази идея е в интерес единствено на ГЕРБ, които искат да си спестят резила от факта, че няма да могат да изпълнят основен ангажимент на мнозинството - да осигурят необходимия кворум в залата.

По повод скандала около Росен Плевнелиев от последната седмица, секретарят на НС на БСП Антон Кутев призова управляващите да отговорят на няколко конкретни въпроса. Той си спомни, че общинските съветници на БСП  в  предишния СОС са имали разговор с Росен Плевнелиев, в който настоящият кандидат за президент лично им е благодарил, че единствени са го подкрепили, без да искат нещо в замяна. Кутев поиска Плевнелиев да отговори дали е търсил през 2008г.  помощта на общинските съветници от БСП, за да бъде решен благоприятно казуса за него. Секретарят на НС на БСП попита колко от тримата съветници от 2007г., които са искали подкуп, са станали общински съветници от ГЕРБ. Кутев поиска да знае и защо Плевнелиев не е информирал МВР и дали е информирал тогавашния кмет Бойко Борисов и председателя на Общинския съвет.

В началото на пресконференцията секретарят на НС на БСП Антон Кутев прие поздравленията за рождения си ден и се похвали с подаръка от Сергей Станишев - комичната книга със заглавие „Аз, Бойко".   

 

Пресконференцията може да изтеглите от тук >>>