Сергей Станишев: Нямаме основание да се срамуваме от 9-ти септември

Сеп 10, 2011 Новини БСП 0 1142

„Ние нямаме основание да се срамуваме от 9-ти септември

„Ние нямаме основание да се срамуваме от 9-ти септември. Напротив!", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред хилядите хора, събрали се на паметника „Братска могила" в София, за да почетат датата 9-ти септември 1944 година. Станишев изтъкна, че БСП няма да приеме, че датата 9-ти септември е поставила началото на тоталитарен режим в България. Според него Студената война и конфронтацията, която настъпва не дават шанс на идеята на Георги Димитров за истинска народна демокрация. „Демокрация, която носи и социална справедливост и модернизация, но и граждански и политически свободи и плурализъм", заяви Станишев и допълни, че това е нещо, което БСП също не успя да сбъдне в годините на реален социализъм.

Въпреки това, той увери присъстващите, че БСП никога няма да се откаже от доброто и градивното за тези 45 години. „Защото България действително стана различна. Защото България действително стана модерна. С индустрия известна на целия свят. С прекрасно селско стопанство. С достъпно и качественно здравеопазване и образование. С хора, които имаха сигурност за своя утрешен ден, за своите деца и за тяхното бъдеще", припомни лидерът на БСП.

Развълнуван от спомените Сергей Станишев сподели, че 9-ти септември е изключително важна дата за него и семейството му. Той припомни, че без нея неговият баща е щял да изгуби живота си, защото тогаващните управници са давали за главата му 50 000 лева, също както за всички български партизани.

Според лидерът на БСП благодарение на антифашистката съпротива и участието в Отечествената война от октомври 1944г. до май 1945г., България има аргументи да устои своята териториална цялост на Парижката мирна конференция. Станишев отбеляза, че една от движещите сили на движението в онези времена е бил стремежът за социална промяна.

Въпреки че припомни множество положителни страни на миналото, Станишев ясно отбеляза: „Днес живеем в 21-вия век. Ние трябва да гледаме напред. И това е отговорноста на БСП". Според лидерът на БСП днес българите живеят във време, в което на огромните и тежки проблеми на хората, властта има само един отговор: „Няма пари". Той подчерта, че „всеки мислещ човек вижда, че страната се връща назад, че губи позиции и хората живеят по-зле". Според Станишев „Днешните управляващи не дават и не могат да дадат истинска надежда".

Кандидатът за кмет на София Георги Кадиев изтъкна, че 9-ти септември винаги е носела особено символично значение и е имала висок морален критерий в неговите очи. „Аз съм член на БСП от 2005г. и в този смисъл съм член от XXI век, но за мен датата 9 септември на XX век винаги е носила едно символично значение. Тя винаги е имала един много висок морален критерий в моите очи и този морален критерий е качествата, които тя е изграждала у мен - солидарност, готовност да отдадеш всичко за свободата си, готовност дори и да жертваш живота си, ако се наложи, винаги да си прям, директен, честен, да гледаш хората в очите, да не ги лъжеш. Това са качества, които всеки един ръководител, във всяка една дейност и всеки един човек трябва да възпитава в себе си и в децата си", заяви Георги Кадиев.

В контекста на предстоящите местните избори Кадиев изтъкна, че най-голямата и най-важната политическа задача на БСП през 2011г. е на 23 октомври да спечели в София. „Защото искам да променим София", заяви кандидатът на БСП за столичен кмет. Той се обърна къ присъстващите с думите: „Аз искам вашата подкрепа, за да може да спечелим на тези избори. Нищо друго освен победа не е достатъчно".

„Залогът на тези избори е бъдещето на България", потвърди лидерът на БСП Сергей Станишев на последвалата среща на поколенията социалисти в ресторант „Форум" на НДК. „Имаме мисия - да спрем конфронтацинното, арогантно поведение на ГЕРБ и техния повод да смажат всичко в държавата заради техните кланови, групови интереси", добави Станишев. Той изтъкна, че от това дали БСП ще успее да се справи, ще зависи дали България ще продължи да затъва, или ще пребори апатията и страха, които обземат хората. „За мен това е мисия и няма друга политическа организация, която да спре това, което се случва в България. Затова е много важно на тези избори да покажем сила - нашите кандидати, с които да спечелим доверието на хората", допълни Станишев. Лидерът на БСП отбеляза, че левицата винаги е била в крак с времето, макар че много често е обвинявана, че партията е стара и немощна. Според него, тези които смятат така, много грешат.

Кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев пожела крепко здраве на всички гости. „Ще ви обещая една сериозна, тежка, истинска битка", каза Кадиев. „Ние можем да спечелим София. Обещавам ви много труд, битка и накрая ще има червена София. Нека на 23 октомври на първи тур да се поздравим с победа", каза още кандидатът за кмет.

Председателят на ГС на БСП-София Румен Овчаров благодари на всички за присъствието и отношението към светлата дата, пожела успех на кандидата за кмет в кампанията му и на лидерът на БСП в предстоящите избори.