Изборът на Обама за президент на САЩ показва мащабите на промените в света

Nov 05, 2008 Новини БСП 1 2066

Изборът на  Обама за президент на САЩ показва мащабите на промените в света и търсене на нещо ново

Изборът на  Обама за президент на САЩ показва мащабите на промените в света и търсене на нещо ново. Днешният свят, в това число и финансовата криза, която разтърси глобалната икономика, поставят нови въпроси. Това е шанс да дадем нашите отговори на въпросите, които вълнуват хората навсякъде по света. Това е голямото предизвикателство и пред българските социалисти. С тези думи председателят на БСП и премиер Сергей Станишев откри днешното разширено заседание на Висшия съвет на партията. В този толкова динамичен свят трябва да кажем кои сме ние българските социалисти, защо сме социалисти, кое ни различава от другите политически сили, как опазваме нашите ценности и как те ни водят напред във визията за страната, каза още Станишев. По думите му БСП има реален шанс да даде важни стожери както на поведението на партията в рамките на управлението, така и като идентичност за хората от левицата.

На предстоящия 47-ми конгрес ние трябва да дадем отговори на сложни въпроси. Първо, да кажем какво от предизборните ангажименти на БСП е изпълнено. Тук има какво да кажем, с много факти и доказателства за изпълнението на нашите ангажименти. Ние не сме партия, която дава празни обещания, каза още Станишев. По думите му най-важният въпрос, на който социалистите трябва да отговорят, е какво БСП може да даде на страната и на хората със своята политика. След членството в Европейския съюз има още по-високи очаквания към държавата. Сега става по-трудно и трябва да гледаме реалистично на новите предизвикателства пред страната, заяви Станишев. Председателят на БСП беше категоричен, че социалистите трябва да покажат как ще продължи укрепването на държавността, как страната ни ще догони развитите страни от ЕС и по ниво на икономическо развитие, и по ниво на доходи, и по качество на живот.  По думите му БСП трябва да отговори на предстоящия конгрес и на това с каква визия ще излезе партията за следващите 4 години и с какъв план за действия се явява политическата сила пред гражданите.

Ние трябва да дадем отговор на българските граждани - по какъв начин БСП продължава да се развива пред гражданското общество и как продължава процеса на обновление на партията, каза още Станишев. БСП трябва да даде отговор на въпроса в каква кондиция и с какъв хъс отива на следващите парламентарни и европейски избори.

Трябва да докажем, че сме силна политическа организация, способна да се мобилизира в една трудна битка срещу безкрайно агресивна опозиция, каза в заключение Станишев. По думите му това е опозиция,  която използва всички средства с една единствена цел – да се добере до властта и то не, за да решава проблемите на гражданите, а да разпределя облагите от управлението.

 

 

 

Изказване

на председателя на БСП и премиер Сергей Станишев

в началото на днешното разширено заседание на ВС на БСП

 

 

Уважаеми другарки и другари,

Добре дошли на това важно заседание на ВС на БСП, на което са поканени да участват и председатели на областните и общински, районни съвети на БСП из страната. Значението на нашето заседание е голямо. Защото ние трябва да разгледаме основните проектодокументи за предстоящия 47-ми конгрес на БСП.

Какъв е смисълът на нашия редовен конгрес? Какво очакват от нас българските граждани? Според мен това са въпросите, на които ние трябва да дадем отговори днес на заседанието на ВС и разбира се в много по- голяма пълното на предстоящото заседание на 47-мия конгрес.

Ние живеем в един свят, който постоянно се променя. Който се променя изключително динамично пред очите ни с невероятна скорост. Дори голямата новина от днес – избирането на Барак Обама за 44-ти президент на САЩ, най- развитата демокрация в света с много дълбоки корени, показва мащабите на промени в света и търсенето на нещо ново.

Днешният свят, в това число и финансовата криза, която разтърси цялата глобална икономика, поставят нови въпроси. И тези въпроси дават според мен шанс на лявото, на социалното, на прогресивното в света, да дадем нашите отговори на въпросите, които вълнуват хората навсякъде по света. И естествено това е голямо предизвикателство и пред българските социалисти.

На предстоящия 47-ми конгрес ние трябва да дадем отговори на сложни въпроси. Първо да кажем на финала на управлението, в което БСП има ключова роля, какво от нашите предизборни ангажименти сме изпълнили пред хората, гласували за БСП и за левицата, за Коалиция за България. И тук смятам, че има какво да кажем с чиста съвест, с много факти и доказателства за изпълнението на нашите ангажименти. Защото ние не сме партия, която дава празни обещания. Това трябва много ясно да прозвучи на предстоящия конгрес – и в политическия доклад, и в отчетите на ВС, и в отчета на парламентарната група.

Второ – в този толкова динамичен свят според мен трябва да кажем кои сме ние – българските социалисти; защо сме социалисти; кое ни различава от другите политически сили; как нашите ценности, които имат дълбоки корени в българското общество ги опазваме и как те ни водят напред в развитието на страната; коя е визията на БСП, на българските социалисти за развитието през следващите години и може да се каже десетилетия. И смятам, че действително имаме реален шанс в толкова бързо променящия се свят да дадем важни стожери и на сегашното ни поведение не само като партия в управлението, но и като идентичност за хората от левицата, идентичността на нашите ценности и тяхното прилагане в практическата политика са от изключително значение.

Лявото винаги е било идеологическо, лявото винаги е било основано на ценности. И е много важно тези ценности да ги въплъщаваме в реалната среда в нашата страна. Ние трябва да дадем отговор на българските граждани по какъв начин българските социалисти като политическа организация продължаваме да се развиваме, да се разкриваме още повече пред гражданското общество, пред активните групи от населението, пред младите хора на България, защото те са бъдещето на страната и как да продължава процеса на обновление на БСП. Защото този процес особено трудно се води в управление, когато партията, нейни ключови фигури са ангажирани в парламента, в правителството с ежедневната работа по решаване на множество залежали от дълги години проблеми. Но това не отменя много важната, ключовата задача за организационното укрепване и модернизиране на БСП, за продължаване на процеса на демократизация на нашата партия, която и днес по мое дълбоко убеждение е най- демократичната партия, най- отговорната в своето поведение. Но има още много какво да направим.

И разбира се трябва да дадем отговор на въпроса за това в каква кондиция, с какъв хъс, с каква вътрешна нагласа отива нашата партия на следващите европейски и парламентарни избори. Защото никои ценности и никоя политика не могат да бъдат отстояни ако нямаш достатъчно влияние и авторитет, ако нямаш институционалните инструменти да ги реализираш. Иначе партията се превръща в дискусионен клуб или просветно дружество, или във философско сдружение. Трябва да покажем, че сме силна политическа организация, способна да се мобилизира в една трудна битка, която ни предстои срещу безкрайно агресивна опозиция, която използва всички средства с една единствена цел – да се добере до властта, при това не за да решава проблемите на гражданите, а да разпределя облагите от управлението.

И най- важният въпрос, на който ние трябва да отговорим на предстоящия конгрес на партията – какво БСП може да даде на страната и на хората в България в реалната политика. Струва ми се, че това се очаква с особено нетърпение от българските граждани, защото след членството в ЕС действително има още по- високи очаквания от държавата. Трябва да кажем по какъв начин продължаваме процеса на укрепване на държавността в България на нови европейски начала, въвеждането на европейски ред и стандарти във всяка една област на живота на страната. Как гарантираме в тази променена икономическа и финансова конюктура по света икономическото развитие на България. Това, което постигнахме през последните три години. Сега става по- трудно и трябва да гледаме реалистично върху новите предизвикателства пред страната и да намерим конкретните начини да продължим това ускорено развитие на страната, защото страната се нуждае от това. Защото трябва да догонваме -  ниво на икономическо развитие, и по ниво на доходи, и по ниво на качество на живот развитите европейски страни. На това трябва да дадем отговор.

И разбира се да обсъдим началото не само на политическата рамка, но и на предизборната платформа на партията. Това ще бъде процес, който ще продължи. С каква визия за следващите четири години и с какъв план за действие се явява нашата партия пред най- високият съд – съда на гражданите на страната. Затова искам на днешното заседание както и на предстоящия конгрес да ви пожелая много ползотворна съдържателна дискусия, с чувство за отговорност, с която всички ние сме натоварени в днешното време, за да постигнем добри резултати не само на конгреса сам за себе си, но и с ясни послание към хората на България и с ясна политическа воля това, което решим на конгреса, да го изпълняваме, да го изпълняваме чрез действията в управлението през следващите месеци до края на мандата. Да го изпълняваме в политическата битка, която ни предстои с популистките ни десни опоненти и да го изпълним в следващите четири години, когато България се нуждае  от стабилност – икономическа, политическа и социална, която ние сме длъжни да гарантираме в максимална степен и ускорени развитие в много по сложна среда, отколкото тя беше през последните няколко години.

Благодаря ви за вниманието успешна дискусия.