Коалиция за България атакува в Конституционния съд промените в Закона за дипломатическата служба

Сеп 09, 2011 Новини БСП 0 943

56 народни представители внесоха искане в Конституционния съд да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за дипломатическата служба

56 народни представители внесоха искане в Конституционния съд да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за дипломатическата служба. Това обяви депутатът от ПГКБ Любен Корнезов в парламента.

Според левицата с промените се дават прекомерни правомощия на министъра на външните работи. „Той не може еднолично да осъществява външната политика и международните отношения на България", категоричен беше Корнезов. Той обясни, че според Конституцията президентът представлява България в международните отношения и има правомощия за назначаването на дипломатическите представителства, а Министерският съвет ръководи и осъществява външната политика на страната.

Коалиция за България атакува закона и защото редица граждани са лишени от възможността да заемат определени постове в рамките на МВнР. Любен Корнезов призова министър Николай Младенов да не избързва с чистките, докато КС не се произнесе. „В противен случай ще трябва да се срещнем в съда", добави депутатът. Корнезов изтъкна още, че промените противоречат и на пет международни договора, по които България е страна.

Зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов изрази надежда, че Конституционният съд ще уважи аргументите на опозицията и ще обяви промените за противоконституционни.