Атанас Зафиров: Тагарев има намерение да похарчи 100 млн. лв. в бездънна яма

14.09.2023

„На заседанието на Комисията по отбрана попитах министър Тагарев  вярна ли е информацията, че Министерството на отбраната има намерение да дари на Украйна нашите зенитно–ракетни комплекси С 300., но не получих удовлетворителен отговор. Разбрах единствено, че отговорът ще бъде даден на засекретено заседание”. Това заяви зам.-председателят на БСП и член на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров пред журналисти в кулоарите на Народното събрание днес.

Той добави, че ако това е вярно, БСП категорично не е съгласна с предоставянето на ракетно-зенитните комплекси С 300, с които Българската армия разполага, на Украйна.

„Вчера на изслушването в Комисията по отбрана стана ясно, че нищо не налага в момента изграждането на такъв град за военни, както го определи самият министър”, коментира още Атанас Зафиров.

По думите му става въпрос за едно планирано разширение на многонационалната батальонна военна група, която в момента е в състав от 1000 души и се предвижда да стане 1500. „В момента личният състав е разквартируван  в базата в Ново село и нищо не пречи базата в Ново село да поеме и това увеличение на този контингент. Друг е въпросът защо и дали се налага увеличаването на контингента, тъй като нищо не предполага разгръщането на такъв компонент на българската отбрана”, посочи Зафиров.

Според него, е станало ясно, че правителството има намерение да похарчи едни 100 млн. лв. в една, на практика, бездънна яма. „Очаква се строежът да завърши през 2025 г. Войната може да е свършила  дотогава. И като имаме пример с ремонта на летището в Граф Игнатиево, можем да предположим какво ще се случи и с тези 100 млн.лв., как сумата ще бъде надхвърлена, а какъв в крайна сметка ще е ефекта, не стана ясно”, подчерта Атанас Зафиров.