Социалисти днес: Смисълът на 9 IX е да запазим доброто, постиженията и социалната държава

Сеп 09, 2023 Новини БСП 0 401

09.09.2023

„Смисълът на 9 IX е да запазим доброто от миналото. Защото, ако не помним, че сме постигали добри неща – няма да можем да успяваме и занапред, няма да носим тази вяра, че имаме силата хората да имат работа, децата да имат добро, безплатно образование, българските граждани да могат да се лекуват безплатно, да имат качествено здравеопазване. Ние социалистите помним тези неща и ще ги предаваме на следващите поколения”. Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от ПГ на „БСП за България” Кристиан Вигенин пред Братската могила в София днес.

Зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров, евродепутатът Цветелина Пенкова, председателят на Българския антифашистки съюз Евгений Белий, журналистът Александър Симов, социалисти, антифашисти и симпатизанти почетоха с паметни слова 9 IX и сведоха глави пред героите, отдали живота си за свободна и справедлива държава, и борбата срещу фашизма.

„Днес отбелязваме важна годишнина не само за нашата партия, но и за държавата ни – 79 години от онзи 9 септември когато в България настъпи коренна промяна, страната ни тръгна по пътя на народната демокрация и социалистическите постижения, когато България престана да бъде съюзник на Хитлер и Мусолини, когато тръгна процесът на модернизация, индустриализация, развитие на науката и културата, земеделието и туризма. Идеите се променят, но нашият светъл идеал е вечен”, подчерта Атанас Зафиров.

„Смисълът на 9 септември е една по-различна България от тогавашната – социалната държава, насочена към хората”, добави журналистът Александър Симов.

В разговорите си пред Братската могила днес хората бяха категорични, че паметници не бива да се бутат и подкрепиха категоричната позиция на БСП за това. „Не бива – това е част от историята ни, памет е за толкова хора и отдадени животи”, коментираха ветерани антифашисти.

„В БСП имаме памет – доказват го социалистите в София област, които днес отбелязват със силно присъствие 9 септември”, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” и депутат от София област Иван Ченчев.

Заедно със социалисти от Ботевградско и кандидата на БСП за кмет на Ботевград Борис Дренов, той се преклони пред героите и поднесе цветя на емблематичната в региона Братска могила край Литаково. По-късно, заедно с организациите на БСП в Етрополе и кандидата за кмет Владимир Александров, със социалисти в Правец и кмета, номиниран от БСП за нов мандат Румен Гунински, отдаде почит пред пожертвалите живота си за това в България да няма фашизъм и бъде изградена една по-справедлива държава.