Приказките на ГЕРБ се разминават с реалността

Авг 31, 2011 Новини БСП в медиите 0 1752

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев за БНР:   Водещ: В началото на новият парламентарен сезон лидерът на БСП Сергей Станишев призова всички партии извън ГЕРБ и „Атака" за консултации за гарантиране на провеждането на честни избори

Интервю на председателя на НС на БСП Сергей Станишев за БНР:

 

Водещ: В началото на новият парламентарен сезон лидерът на БСП Сергей Станишев призова всички партии извън ГЕРБ и „Атака" за консултации за гарантиране на провеждането на честни избори. Защо призова това лидерът на БСП? Сега той е наш събеседник. Здравейте, г-н Станишев.
Сергей Станишев: Добър ден.
Водещ: Как ще се осъществят, според Вас тези консултации в краткото време на предизборната борба? Тя започва, разбира се, на 23 септември. Но, като че ли, трудно се консолидират различни гледни точки?
Сергей Станишев: Аз не мисля, че има различни гледни точки в мнението на всички партии, извън ГЕРБ и „Атака", защото, ако сте слушали днес изявленията и на Мартин Димитров, лидерът на СДС, и на представителя на ДПС, г-н Местан, със сигурност, ако попитате на същата тема хора от НДСВ, от ВМРО, от други партии, които са извън управляващите, ще Ви кажат, че през последните месеци, освен пълния хаос в организацията на работата на ЦИК, на местните комисии, има ясна тенденция да се създадат условия за служебна победа на ГЕРБ. Аз ще Ви дам няколко примера. Първо, заради ниското заплащане на членовете на секционните комисии, са сменени 35 процента от първоначалните състави. С хора, много често неподготвени, без опит и всичко останало. Това, че министър Цветанов е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ на всички им е известно. И всички знаят по какъв начин се оказва натиск върху опоненти, кандидати за кметове, които са от други политически сили. Повдигат се обвинения, пращат се в една община, например, по сто проверки на година, сто проверки. Те само с това се занимават. И изобщо, мисля, че никой няма доверие в намерението на ГЕРБ да създадат условия за честни избори.
Водещ: Вие намекнахте нещо интересно ...
Сергей Станишев: Не само за външни наблюдатели, каквито вече има нагласа и решение и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, и от ОССE, но най-вече всички партии, които желаят изборите да бъдат честни да обменят информация, да се подкрепят взаимно, не в името на някакъв конкретен интерес, политически. А, защото честните избори са същността, те са в сърцето на демокрацията, изобщо.
Водещ: Вие намекнахте, г-н Станишев, интересен феномен, бих казал, раждането на една широка опозиция, ако наистина се съберете и подпишете такъв документ, нищо, че е само за изборите. Като че ли назрява това, да се съберете с „десните" и да решите в един момент да работите заедно. Последният вот на недоверие гласувахте заедно?
Сергей Станишев: Когато става дума за фундаментални неща за една демокрация, като свободата на изборите, тук за мен няма идеологически различия. Защото това е принцип. И не става дума за някаква форма на коалиция или на споразумяване, а за това да не допуснем да има манипулация и фалшификация на изборите. Защото, поголовно, вижте съставите на секционните и на общинските комисии.
Водещ: Да, преобладава ГЕРБ, да.
Сергей Станишев: Две трети от ръководството са ГЕРБ и „Атака". ГЕРБ и „Атака", това е фактическата управляваща политическа коалиция. Имаме подозрения, че се готвят за много сериозни нарушения. И такива процедури да създадат, които ще създадат предпоставки. Има вече маса примери на селективно отстрелване на кандидати. Ето, в Смолянска област в една община, председателката на общинската избирателна комисия, която е дъщеря на кандидата за кмет на ГЕРБ не регистрира коалицията, която подкрепя основния опонент. Как се нарича това, според Вас?
Водещ: Да. Какви са „подводните камъни" през този нов политически парламентарен сезон? Изборите ще минат. На 4-и ще разберем и кандидата на ГЕРБ за президент, на 4 септември. Къде, според Вас, Вие можете да подскажете или да кажете как да се проведе определена политика? Защото, както се вижда имате коренно противоположно мнение с управляващите и непрекъснато си подмятате, бих казал този глагол, реплики с г-н Борисов.
Сергей Станишев: Аз никога не си подмятам нищо и на никого не подмятам. Говоря нещата така, както ги виждам. Но, първо, аз честно казано не виждам никаква интрига в това кой ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президент. Най-вероятно това ще бъде г-н Плевнелиев. Достатъчно е да погледнете неговите медийни изяви и PR-а, който му се прави няколко месеца. И това е логичният извод. Всички разбират много добре, че г-н Плевнелиев ще бъде точно функция, един „Аватар" на г-н Борисов в президентството. И президентството ще се обезличи. Няма да може да бъде коректив, ако щете, както във всяка демокрация на грешки на изпълнителната власт и няма да може да прави политика, която да бъде действително национална. Но това е само една част от нещата. Ние виждаме, и аз поне виждам, огромно разминаване между приказките на ГЕРБ за състоянието на страната и това каква е реалността. И тази пропаст, която се отваря, тя не може да се затвори с приказки. Какво, като ни казват колко сме добре и сме по-добре от Америка и Европа. Извинявайте, безработицата за две години нарасна два пъти. Никога, през последните 10 години поне, не е имало нарастване на безработицата през летните месеци. Това е много ясен индикатор за състоянието на реалната икономика. Цените на хранителните стоки за една година нараснаха 22 процента. И всеки един нормален човек може да си зададе въпроса, на себе си - аз сега по-добре ли живея, повече ли получавам, като заплата, по-сигурно ли е работното ми място, по-добре ли са защитени моите лични граждански свободи, по-малка ли е организираната престъпност и битовата престъпност или по-голяма, отколкото преди две години? И никакви, знаете ли, такива декларации, в стил „късен соцреализъм", каквито чухме днес, г-н Велчев, в парламента, като лидер на парламентарната група на ГЕРБ, не могат тази реалност да я заличат. И затова аз днес се обърнах към гражданите на страната. Знам, че много хора са обезкуражени, много хора са отчаяни, много хора казват - добре, де, какво зависи от мен? Дори, когато са разочаровани от ГЕРБ, те казват - ГЕРБ имат цялата държава, имат всички възможни пари, мнозинства в избирателни комисии, огромни, какво ще променя аз? Единственият начин да се даде урок, ако щете, от хората на ГЕРБ, че не всичко е така, както те го представят, е масово участие на българите в изборите и гласуване. Това е начинът да не се допусне манипулация и фалшификация на изборите.
Водещ: Ако има обратен вот, имате на местните избори повече кметове, или пък имате висок процент, които са гласували за Вас, ще предизвикате ли предсрочни парламентарни избори? Една доста голяма въпросителна в последно време. Непрекъснато някой предсказва, че едва ли не напролет ще има такива? Вашето мнение? И все пак, искам да Ви допълня. Днес има една добра новина. Продажбата на „Булгартабак". Ето, влизат инвестиции, нови в България. Вашият коментар и по този въпрос.
Сергей Станишев: Първо, аз не мога да кажа към днешна дата дали това е добра новина или лоша новина. Защото аз нямам достатъчно обективна информация. Защото цената, която се предлага не е особено висока. 100 милиона евро, при условие, че доколкото съм запознат, активите на „Булгартабак" са доста повече. За това е необходим по-сериозен анализ, за да се каже дали това е добре. Но другите новини не могат да бъдат заличени от тази. Извинявайте, за полугодието има 700 милиона евро изтичане на капитали от България. Ако сме толкова прекрасно място за инвестиции, защо бягат капиталите от нашата страна при това управление? Така, че нещата са много по-сложни и за съжаление картинката не е ясна. Искам да бъда достатъчно ясен, че тези избори не са за сваляне на ГЕРБ от власт, непосредствено. Разбира се, никой не може да предскаже политическия процес, но не е тайна - ГЕРБ имат удобно мнозинство, имат негласна коалиция с „Атака" и с голяма група независими, т. нар. депутати, могат да се крепят много дълго време на власт. Тези избори са за това дали българите искаме този модел на управление, който е конфронтационен, арогантен, който казва - нищо преди нас не е правено, ние започваме от нулата. Но, най-важното, който не дава перспектива на страната да се укрепи и да се разшири. Защото, ако се допусне той да овладее, говоря ГЕРБ, и президентската институция, и местната власт, тогава това, което виждаме днес, което аз съм убеден, на повечето българи не се харесва, то ще бъде на квадрат. За това става дума на тези избори, а не непосредствено за смяна на правителството.
Водещ: Все пак, тези избори са подготовка към парламентарните, след две години.
Сергей Станишев: Разбира се, те задават определени тенденции. Те не могат да предопределят резултата от парламентарните избори, които предстоят по-нататък. Но те, разбира се, ще покажат какво е състоянието, не по социологически агенции, на общественото мнение, какво очакват хората. Дали харесват начина си на живот или искат някаква промяна? И БСП е партията, която ясно заявява - ние не се страхуваме от ГЕРБ, нито от техните заплахи, репресии, МВР-та, всички останали инструменти, с които разполагат. Ние излизаме с ясна политика. И нашият кандидат за президент Ивайло Калфин е с ясна визия за страната и какво трябва да бъде променено, и как президентът може да направи България едно по-добро място за живот за всички български граждани. И нашите кандидат-кметове и общински съветници, които имат много ясна платформа за социални общини, за общини, които са ангажирани и с политика за създаване на работни места, и с минимални стандарти за здравеопазване, за образование, за социални грижи. Мисля, че това всъщност е най-важно за хората. Водещ: Най-важното е кой какво ще осъществи след изборите.
Сергей Станишев: Вижте, вече е ясно, че ГЕРБ, които обещават много сладки неща за пореден път, не са в състояние да си ги изпълняват. Наскоро излезе едно проучване на неправителствена организация, на основата на цитати и ангажименти от г-н Борисов и от министрите му, в което ясно личи, че от 400 конкретни обещания и ангажимента са изпълнени 10 процента. А от личните обещания на премиера, 183 на брой, са изпълнени 13. За какво говорим? Пак ще позволим да бъдем залъгвани със сладки приказки ли?
Водещ: Г-н Станишев, и един последен въпрос, понеже времето ни напредва. Казахте за президентската власт. Като че ли сега Вие не си разговаряте често със сегашния президент Георги Първанов? Така излезе поне от медиите, че единият казал, че не знае, другият казал, че ще бъде поканен. Разговаряте ли, въобще има ли някакъв по-особен казус във Вашите отношения в момента? Все пак, от 31 януари 2012 година, наистина, ако трябва да бъде поканен сегашният президент Георги Първанов, в БСП, трябва да има някакви предварителни сондажи?
Сергей Станишев: Аз не мисля, че някой трябва да бъде канен, а още по-малко насила, в БСП. Това е свободна воля на Георги Първанов, като президент, действащ, и като бивш член и председател на БСП. Това е негов избор. Така, че не виждам никакъв особен казус. За мен сега единственото важно нещо е да се направи една силна, достигаща до хората кампания, с ясни послания и ангажименти и от Ивайло Калфин, и от нашите кандидати. И аз нямам намерение, честно казано, да влизам в инспирирани, било то от медии, било то от някакви кръгове от БСП, интриги.
Водещ: Добре.
Сергей Станишев: Защото това е вредно. Не само за БСП, това е вредно за България.
Водещ: Благодаря Ви за това интервю.
Сергей Станишев: Приятен ден.
Водещ: Лидерът на БСП Сергей Станишев в „Нещо повече".