Приватизацията на Булгартабак трябва да бъде прекратена

Авг 31, 2011 Новини БСП 0 1203

Да се прекрати приватизацията на Булгартабак - за това настояха днес депутатите от ПГКБ Румен Овчаров и Корнелия Нинова

Да се прекрати приватизацията на Булгартабак - за това настояха днес депутатите от ПГКБ Румен Овчаров и Корнелия Нинова. „Това е една от най- грубите измами в българската икономика за последните 20 години", категоричен беше Овчаров. Той изрази надеждите си, че Надзорният съвет на Агенцията за следприватизационен контрол ще вземе подобно решение. Корнелия Нинова напомни, че консултантът по сделката официално е изразил несъгласие с параметрите на сделката.

Румен Овчаров изрази опасенията си, че замисленият сценарий, очевидно с участието на премиера Борисов, върви към успешна реализация и тези, които трябва, ще купят дружеството, при това на минимална цена от около 100 млн.евро. Овчаров напомни, че активите на дружеството са около 560 млн.лв., като само финансовите активи на дружеството са около 290 млн.лв.

Според Румен Овчаров доволни от приватизацията няма да бъдат нито тютюнопроизводителите, нито работещите в Булгартабак. „Тютюнопроизводителите няма на какво да се радват, защото петте хиляди тона тютюн, които се предвижда да бъдат изкупувани, са по- малко от количествата тютюн, които изкупува Булгартабак. И през тази година те са над 6 000 тона", обясни депутатът. По думите му няма на какво да се радват и работещите в дружеството, защото седемте милиона инвестиции за две години са по- малко от годишните инвестиции на Булгартабак, които са около 25 милиона.

Доволни според Овчаров ще бъдат новите купувачи, които по думите му под шапката на една от големите руски банки, се опитват да скрият имената си. Според депутата от левицата изявленията от руска страна опровергават твърденията, че зад приватизацията стои руската държава. „Зад приватизацията стоят определени икономически кръгове в България", заяви Овчаров и отбеляза, че всички чуждестранни стратегически инвеститори са били умишлено изгонени от участие в приватизацията.