В земеделския сектор цари хаос

Авг 31, 2011 Новини БСП 0 1199

За неадекватната политика на земеделското министерство и хаоса в сектора на селското стопанство говори Ивайло Калфин при посещението си в Разград в сряда

За неадекватната политика на земеделското министерство и хаоса в сектора на селското стопанство говори Ивайло Калфин при посещението си в Разград в сряда. В разгара на конфликта между управляващите и земеделските стопани от Добруджа, които заплашват да напреднат към столицата с трактори, Калфин припомни, че производителите на селскостопанска продукция и до този момент си плащат горивата с акциз, без яснота кога и дали въобще той ще им бъде възстановен. При 293 млн. лв. национално доплащане за стопаните 180 млн. лева са задържаните в хазната средства от невърнатия акциз. Това на практика обезсмисля възстановяването на акциза, обясни Калфин. 

Евродепутатът подчерта и за едно от многото неизпълнени обещания на ГЕРБ - създаването на Гаранционен фонд за земеделските производители. При липсата му голяма част от тях имат договори за техника срещу продукция и изпитват значителни трудности да изплащат поети задължения. Това натрупа още повече неразплатени борчове в държавата, каза Калфин.  „Огромен е и проблемът за животновъдите, арендаторите, все по-трудно става оцеляването им. Основната причина - България не прави почти нищо допълнително извън еврофондовете. Така се създава изкривена икономическа логика", обясни евродепутатът.

С тези примери той обобщи хаоса, който цари в сектора - никой не знае какво ще се случи с животновъдството, със земеделието, с малките производители, колко ще бъдат плащанията за следващата година. „Това  не е единствената област, в която за съжаление България върви в грешна посока. Очевидно трябва да се промени системата  и да се изготви национална стратегия за сектора. В противен случай България ще се превърне в нетен вносител на земеделска продукция".

В Разград Калфин бе на гости на областния мюфтия Мехмед Аля по време на Шекер Байрама. Той посети градската джамия и опита четири вида домашна баклава. Евродепутатът обиколи и градския пазар, където десетки хора стиснаха ръката му и му пожелаха успех.