БСП започва консултации с всички политически сили, извън ГЕРБ и Атака, за провеждането на честни и демократични избори

Авг 30, 2011 Новини БСП 0 1458

  БСП започва консултации с всички политически сили, извън ГЕРБ и Атака, за провеждането на честни и демократични избори

 

БСП започва консултации с всички политически сили, извън ГЕРБ и Атака, за провеждането на честни и демократични избори. Това обяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Той  изрази опасенията си от намерението на ГЕРБ да си осигурят служебна изборна победа, прибягвайки до всички средства, в това число фалшификации. Според Станишев това личи от съставите на ръководствата на ОИК и от редица действия, включително отказ на регистрация на неудобни кандидати. За пример лидерът на БСП даде скандалния случай в Баните, област Смолян, където председателката на ОИК е дъщеря на кандидата на ГЕРБ и отказва да регистрира коалицията на опонента. Социалистите ще разчитат и на обективното наблюдение на изборния процес и от страна на международните наблюдатели. Станишев обяви още, че за периода на предизборната кампания БСП няма да ползва дарения.

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков обърна внимание на проблема с недофинансирането на изборите. Той изтъкна, че е налице безпрецедентно напускане на членове на ОИК, което според Миков се дължи до голяма степен на ниското възнаграждение и трудните условия на работа. Депутатът остро разкритикува виждането на ГЕРБ, че финансирането трябва да върви по партийни квоти, с което по думите му се цели комисиите да станат политически послушни.   

Сергей Станишев предупреди, че в периода на изборите се очертава страната да се управлява от „полуправителство". Той определи като абсурд намерението на вътрешния министър Цветан Цветанов, който е и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, да излезе в отпуск. Станишев напомни, че именно вътрешният министър има отговорности към реда и спазването на закона при провеждането на изброите. Също толкова абсурдна според социалистите звучи и идеята парламентът да не работи във времето около изборите. Според зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов мнозинството се стреми да си осигури комфорт, бягайки от парламентарния контрол. Според Найденов в идеята личат и опасенията на управляващите, че ще са неспособни да осигурят присъствието на достатъчно свои депутати в залата.

През новия политически сезон акценти в работата на Парламентарната група на Коалиция за България продължават да бъдат теми, които пряко засягат живота на българите. На първо място Станишев отбеляза икономическата ситуация в страната, безработицата, липсата на антикризисна политика на правителството и натиска върху бизнеса. Станишев изтъкна, че на ГЕРБ повече би подхождало мотото „Грабим България". Причината е, че според лидера на БСП именно управляващите носят вина за задълбочаването на кризата в страната. Станишев напомни за тревожните данни на НСИ, според които безработицата вече е над 11%. Наред с това цените растат, хората продължават да обедняват, притиснати от кредити. Председателят на БСП изрази безпокойство и от тежката битова престъпност в страната, пред която министерството на Цветан Цветанов се оказва безпомощно. 

На второ място лидерът на БСП изтъкна проблемите в здравеопазването и състоянието на общинските болници, които са изправени пред фалит. По думите му над 1 млрд.лв. на практика са откраднати от личните вноски на хората за здраве, защото средствата не се ползват по предназначение. Станишев обяви, че Коалиция за България има намерение да сезира Конституционния съд по въпроса. Депутатите от левицата ще продължат да работят и по проблемите на местното самоуправление. Станишев отбеляза, че държавата прехвърля тежестта на кризата върху общините и напомни, че средствата им бяха намалени с над 200 млн.лв. в настоящия бюджет. Според лидера на БСП е налице дискриминация на държавата по отношение на хората в малките и средните общини, където средствата, които се падат на един човек са в пъти по- малко в сравнение с няколкото големи града.

Социалистите ще подкрепят инициативата на Ивайло Калфин срещу шистовия газ и ще направят всичко необходимо посланията му да достигнат до българските граждани. „България има нужда от президент, който е държавник, с визия за страната, който може да предизвиква обществени дебати, в това число референдуми", заяви Станишев. Той изрази увереност, че Калфин има всички шансове да спечели президентските изборите. „Той е силният кандидат", категоричен беше лидерът на БСП. Станишев обяви, че на 11 септември предстои да заседава Националния съвет на партията, където ще бъде обсъдена  кандидатурата на БСП за вицепрезидент.   

В отговор на журналистически въпрос Станишев приветства намерението на президента Първанов да се върне в БСП. Той обаче изтъкна, че тази дискусия е медийно провокирана и ненавременна. Според Станишев въпросът към момента е вреден за партията и за кандидатите на левицата за изборите. „Това би довело до дефокусиране", аргументира се Станишев. Той заяви категорично, че по време на кампанията няма намерение да коментира темата. „За това си има време и място. Това ще бъде след изборите", добави лидерът на БСП.  

 

Пресконференция >>>