Ивайло Калфин: Призивът на България трябва да бъде ясен - Кадафи да се оттегли и да започне процес на съставяне на демократични институции в Либия

Авг 22, 2011 Новини БСП 0 1507

  „Времето на режима на Муамар Кадафи в Либия е изтекло

 

„Времето на режима на Муамар Кадафи в Либия е изтекло. Всяка продължаваща съпротива ще доведе до нови кръвопролития, нестабилност и трусове. Затова призивът на България  трябва да бъде много ясен - Кадафи да се оттегли  и да започне процесът на съставяне на демократични институции в страната". Това заяви лидерът на българските социалисти в Европарламента Ивайло Калфин в Стара Загора.

Калфин напомни, че водачът на опозицията в Бенгази Мустафа Абдел Джалил е познат в Българя - като председател на  Апелативния съд на Либия Джалил потвърди смъртните присъди на нашите медици. „Бих бил много внимателен да се дава зелена светлина на пълни контакти с опозицията", добави Ивайло Калфин.

В отговор на журналистически въпрос евродепутатът коментира, че не може да има забележки към настоящата външна политика, защото според него такава липсва. „България изчезна от международното поле в последните 2 години, затова ми  е трудно да имам забележки към нещо, което го няма", отбеляза той.

         Калфин повтори очакването си, че лидерът на ГЕРБ ще се самоиздигне за кандидат-президент, а ако има друг кандидат, той няма да има значение, защото в ГЕРБ няма независим, със собствено мнение политик.

„Проблемът е че няма диалог.  Управляващите не искат по най-важните за страната проблеми да потърсят мнение и съгласие с  опозицията. Ако ГЕРБ спечели президентските избори, тази институция ще изчезне, както изчезнаха всички други, взети от тях. Вървим към механизъм на еднолична власт, поставен на елементарна основа", заяви Ивайло Калфин.

В неделя вечер евродепутатът се срещна с гражданите на Стара Загора. „България за съжаление води грешна политика, налагана с агресия и наглост", заяви Калфин. Той изтъкна, че още 400 млн. лв. не са платени на бизнеса, а дължимото към българските фирми ДДС от страна на държавата достигна 800 млн. лв. По думите му решението да се замразят доходите вкара 50% от българите в групата на бедните. „Хората спряха да купуват, фирмите, работещи за вътрешния пазар, фалираха, безработицата се увеличи", добави евродепутатът. Според Калфин замразяването на доходите ни излиза по-скъпо, отколкото ако правителството ги бе индексирало поне според инфлацията. Той добави, че инвеститорите избягаха не от кризата, а от българското правителство. „С тази политика ще свършим много зле", завърши евродепутатът.

         В Стара Загора Калфин се срещна с младежи в рамките на цикъла „На ти с Ивайло", а в понеделник следобед ще разговаря с хората от  Гълъбово и Раднево.