На въпрос от БСП транспортният министър разкри, че има опасност “Български пощи“ да бъдат ликвидирани

В бюджета трябва да заложим необходимите средства за компенсации на дружеството, заяви Георги Свиленски

„Вчера на заседание на транспортна комисия стана ясно реалното и фактическото състояние на “Български пощи“, водени целенасочено към фалит последните 10 години.“ Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на “БСП за България“ Георги Свиленски по време на блиц контрол.

От парламентарната трибуна социалистът се обърна към вицепремиера и министър на транспорта Христо Алексиев: „Там ясно заявихте, че ще бъде предложен оздравителен план, за който “Български пощи“ ще вземат 50 млн. лева заем. Заемът вече е взет и въпросът ми е – ако той бъде реализиран, но “Български пощи“ не осъществи успешно оздравителния план, какво ще се случи с дружеството?“, попита Свиленски и уточни, че това е едно от най-големите държавни дружества, с над 10 хил. служители и клонова мрежа от над 3 хил. клона.

„Надявам се всички народни представители да чуха отговора на вицепремиера“, заяви в реплика на министъра Свиленски: „Ако, не дай си боже, този оздравителен план се окаже неуспешен, има опасност „Български пощи“ да бъдат ликвидирани“, допълвайки, че през годините дружеството също е недофинансирано от страна на ангажиментите, които държавата му е възлагала да изпълнява.

Социалистът посочи какво могат да направят народните представители: „Когато гледаме бюджета – средствата за компенсации трябва да бъдат заложени толкова, колкото са необходими на дружеството. Защото днес от най-високото място, чухме от вицепремиера на държавата, каква ще бъде съдбата на “Български пощи“, ако оставим дружеството само да се опита да се спаси и не получи съответната помощ от българския парламент“, заключи Свиленски.