Свиленски към министъра на енергетиката: Щом народните представители ще вършим Вашата работа, поне върнете заплатата, която се получавал за нея

Не сте пощенска кутия, която събира мнения. В Народното събрание трябва да внасяте качествени закони, обясни на министър Христов депутатът от БСП

„Г-н министър, трябваше да започнете с едно извинение към 240 народни представители и към председателя на парламента, който в продължение на няколко часа се опитахте да заблудите или излъжете, че сте в командировка.” Така се обърна заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски към служебния министър на енергетиката Росен Христов, който по предложение на БСП Народното събрание задължи да се яви в парламента.

„Явихте се и то стана по-лошо. Вместо да си представите законопроекта, Вие разказахте колко години бил писан, колко становища имало, как в комисиите щяло да се разгледа и накрая народните представители трябвало да вземат тежкото решение. Но вносител на този закон е Министерски съвет, не са народни представители. Тук трябва да внасяте качествени обсъдени и безспорни закони. Вие не сте пощенска кутия, която събира мнения и ги внася в българския парламент”, каза още той.

Свиленски настоя, че Росен Христов не е министър от 2 месеца, а от 10 и няма как да се оправдае с неговите предшественици – отговорността е негова.  

„И понеже сте разбрал, че законът Ви е некадърен, затова не смеете да го защитите. Ако бях на Ваше място, и мен щеше да ме бъде срам. Сега народните представители ще удължаваме срокове и ще вършим Вашата работа. Само че за тази работа Вие сте вземал заплата. Върнете поне заплатата, която сте получавал”, призова социалистът. 

В хода на дебата по Закона за енергията от възобновяеми източници  стана ясно за съмнения за сделки с имоти и земи, които са отдавани без търг, за изграждане на ВЕИ. „Дали има и такива сделки, свързани с горива, като например едно журналистическо разследване, което излезе преди няколко дни, с Министерството на енергетиката?”, попита народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна.