Ивайло Калфин: За пореден път Атака върши мръсната работа на ГЕРБ

Авг 19, 2011 Новини БСП 0 1228

„За пореден път лидерът на партия Атака Волен Сидеров върши мръсната работа на ГЕРБ, а там някой се страхува от г-жа Кунева"

„За пореден път лидерът на партия Атака Волен Сидеров върши мръсната работа на ГЕРБ, а там някой се страхува от г-жа Кунева". Така Ивайло Калфин коментира пред журналисти във Видин абсурдната идея, обявена от Сидеров за подписка в парламента за недопускане на Меглена Кунева до президентските избори. „Мисля, че всеки, който има какво да каже, трябва да има право и възможност да участва на изборите. Надявам се Сидеров да не събере 48 подписа сред депутатите", допълни Калфин.

Евродепутатът  подчерта още два факта, свързани с предстоящите избори. От една страна Калфин отбеляза, че в тричленните ръководства на ОИК от 264 общини в 65 са включени единствено представители на ГЕРБ. „Това е червена лампа, никога досега не е имало такава монополизация на ОИК от страна на една партия", подчерта Калфин. Той коментира още, че ако управляващите реализират идеята си да затворят парламента преди изборите, то скандалът  ще има не само национален, но и международен отзвук и реакция. „Това е абсурдна идея за една демокрация, ако България все още може да се нарече такава", добави Калфин.

„Това което се вижда във Видинска област най-силно, е дискриминацията на гражданите от малките, отдалечени населени места", коментира той по отношение на обиколката си из региона. Калфин определи като абсурдно твърдението, че България се справя с кризата отлично. По думите му ако се сравни ръстът на безработицата и останалите икономически показатели, у нас се проявяват изключително тежки процеси и е въпрос на време те да доведат до социални експлозии.

Калфин обяви, че би подкрепил специална стратегия за Северозападна България, която да подреди бюджетните средства, европейското съфинансиране и останалите стимули за бизнеса. Иначе цели общини остават на доизживяване. Евродепутатът добави, че Видинско е най-бедният в Европа регион. „Имам ангажимент да търсим в ЕП специално внимание към най- изостаналите региони в Европа за бюджетната рамка след 2014 г.", каза Калфин.

Евродепутатът посети строящия се Дунав мост при Видин, който е най-големият български обект, финансиран с европари - 70 млн.евро по програма ИСПА. С него бе депутатът от левицата Михаил Миков. Главният мениджър на обекта Алберто Бергара от испанската компания-изпълнител FCC Constucciones заведе Калфин до върха на най-високия стълб на бъдещия мост. Бергара обеща, че до края на 2012 г. мостът ще бъде готов.

В крепостта Баба Вида скулпторът Александър Пройнов показа на Калфин копие от статуетка от неговата колекция, която е подарена през тази година на папа Бенедикт XVI при посещението на Цецка Цачева във Ватикана.

По-късно във Видин бе учреден клуб в подкрепа на Ивайло Калфин и на кандидата за кмет от БСП Герго Гергов. Евродепутатът се срещна и с гражданите на Димово.