138 млн. евро от Дунавската стратегия отиват в Софийското метро

Авг 19, 2011 Новини БСП 0 1167

  „138 млн

 

„138 млн. евро от Дунавската стратегия няма да отидат за българския бряг на Дунав, а ще се налеят в софийското метро. Нека поне кръстят по една метростанция Брегово, Видин, Лом, Силистра, Русе...Та да има нещо дунавско." С тези думи Ивайло Калфин се обърна към хората в препълнената зала в Брегово, откъдето започна обиколката му във Видинския край. Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков представи Калфин като човека, който е направил много, за да бъде днес България пълноправен член на европейското семейство.

„Дотук нито по магистрала минахме, нито някой от Брегово може да отиде до София да посети новата спортна зала. Не може регионалната политика да бъде две-три магистрали и една спортна зала. Правителството казва, че подпомага общините, но кои? Всичко отива към София и няколко по-големи региона", заяви Калфин. По думите му политиката на ГЕРБ дискриминира българските граждани, които живеят в по-отдалечените, в пограничните общини. Евродепутатът даде пример с политиката в здравеопазването, която на практика е отказ от здравни услуги за българите от отдалечените общини. Калфин подчерта, че преди две години никой от ГЕРБ не излезе мъжки да каже, че ще затварят болници. Вместо това им намаляват бюджета и ги обричат на фалит.

Според Калфин цената на политиката на правителството се плаща от бедните, от хората с ниски и намаляващи доходи. По думите му ГЕРБ смятат, че са измислили най-добрата политика, но всъщност рушат направеното.

„Държавата не започва и не завършва с ГЕРБ, никога не е имало такава дискриминация. Ако не живееш където му харесва на Борисов, губиш. Това нещо е недопустимо", коментира Ивайло Калфин. В граничния със Сърбия български град Брегово той напомни, че при предишното правителство България бе най-активният двигател на регионалната политика- прокара като европейски политиките за Черноморското сътрудничество, за Източното партньорство, за Дунавската стратегия, за новата балканска политика. „Днес България я няма, нито една идея, нито една европейска политика не е прокарана", обобщи евродепутатът.

Калфин изтъкна, че днес най-важна е политиката на съгласието, на единството по най-важните въпроси на страната. „България има нужда от единение, ние имаме български интереси", добави Калфин.

Хората от Брегово предложиха, ако министър Плевнелиев бъде кандидат за президент на ГЕРБ, да го качат да пътува от града им до София, за да види „резултата" от  политиката в областта на регионалното развитие.

След срещата Ивайло Калфин, Михаил Миков и дъщерята на Калфин Биляна поднесоха цветя пред паметника на загиналите във войните в Брегово.

Евродепутатът посети и град Кула, където беше учреден комитет за подкрепа на Калфин. На учредяването присъстваха представители на инициативния комитет от село Халово и град Зайчар в съседна Сърбия. „България има нужда не от еднолична власт, а от разума и мъдростта на всички българи. Нека се обявим срещу налагането на еднолична власт, още повече от хора, които не се справят с нея", призова Калфин. Евродепутатът посети и кулския панаир, за където имаше специална покана.