Таско Ерменков: Какво е това „ала-бала с президента”, защо държавният глава не го коментира?

Май 30, 2023 Новини БСП в медиите 0 704

Намираме се в състояние на полуразпад, това по скоро трябва да бъде решено

„Ще дам един пример за това, което се случи вчера. Представете си връчването на Оскарите и излиза един режисьор, за да връчи наградата на онзи артист, който е спечелил за поддържаща роля.Спечелил е  за политкоректност, може да не е най-добрия артист, или заради това, че навремето този режисьор го е направил популярен.  И отваря плика, чете името, кой печели и казва „той е боклук, той за нищо не става, аз ако бях никога нямаше да му дам наградата, но понеже съм тук съм длъжен да му я връча”, нали разбирате колко е абсурдна ситуацията. Това заяви по повод връчения мандат от президента вчера  членът на Изпълнителното бюро на БСП Таско Ерменков в предаването „Добро утро, Европа” на Euronews Bulgaria.

По думите на Ерменков президентът е трябвало още в петък, когато са изтекли записите да заяви позиция. „Ако това ти е било истинската болка, още в петък излизаш и казваш- това е безобразие и няма как да се случи. Вие сте политическа сила, която не заслужава да управлява”, каза той и определи действията на президента вчера като пиар акция.

„Румен Радев не помни кой го е направил президент, кой го е поддържал в това число и на вторите избори. Всички тези срещу, които говори бяха зад него и го направиха президент. Когато си принципен и осъждаш нещо, което не ти харесва като овладяване на службите, ами коментирай какво е това „ала-бала с президента” на изборите. Защо не го коментира?, зададе въпрос Ерменков.

Ерменков обясни, че не е приемливо да се спекулира и няма доказателство за пробити служби. „Не можеш да отидеш и да питаш чуждо правителство или чужд посланик, „може ли Иван да стане шеф на служба?” Има си процедура при, която го предлагаш на президента, той го проучва и тогава се назначава. А това, което правим е да опорочаваме принципите, които уж 30 години се опитваме да защитим- че сме правова, конституционна държава,в която властва разума и интересите на хората.

Той заяви, че БСП ще бъде опозиция на едно правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ. „Ние постъпихме правилно и принципно, че не подкрепихме първият мандат. Няма как да подкрепим мандатоносител, който на една от политическите сили обещава едно, а на другите друго. Това е лицемерно поведение, което иска да покаже колко са „диалогични” и да си „избелят” физиономията пред обществеността”, посочи той.

Ако се стигне до трети мандат той коментира: „Може да бъде успешен ако се сложат 5-те приоритета, за които ние говорим- бюджет, Шенген, съдебна реформа, която да не е противконституционна,  ПВУ и страната ни да не бъде част от военни действия. Обединяват се тези приоритети и се провежда политика за стабилизиране на страната. Ние в момента нямаме една власт, която да е нормална. Намираме се в състояние на полуразпад, това нещо по скоро трябва да бъде решено”, каза в заключение Таско Ерменков