Иван Ченчев, БСП: От записа стана ясно, че има борба за власт и за овладяване на държавата

Май 27, 2023 Новини БСП в медиите 0 482

27.05.2023 г.

“От записа, който изтече, стана ясно, че има борба за власт и за овладяване на държавата. Това е безпринципно. Още в кампанията казахме, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са абсолютно еднакви. Оказахме се прави.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Иван Ченчев в предаването „Събуди се“ на NOVA. 

“Вчера се случи преврат срещу Конституцията”, каза той по отношение на приетите от парламента промени в НПК и обясни защо: “Беше вкаран доклад на правна комисия в 10:47 ч. В 10:59 ч. председателят на Народното събрание предложи да влезе като извънредна точка в дневния ред. Първо, нужните срокове не са изтекли. Второ, народните представители не са се запознали с доклада на закона. Ние винаги сме искали оставката на Иван Гешев, но начина, по който се случва това - договорено от “коалицията на омертата и на имунитетите” - не трябва да е този.” 

По думите му в момента цари тотален хаос върху хаоса и вместо да се говори за решаването на проблемите и справянето с кризите, се говори за овладяване на първия и втория ешелон на властта.  

“БСП никога не се е разбирала с ГЕРБ за нищо и единствена е отказала на ГЕРБ предложенията им за власт и постове”, припомни Ченчев и отбеляза, че  самата Мария Габриел е казала, че още на първите разговори са станали ясни различията между ГЕРБ и БСП.  

“Безпрецедентно е това, което се случи по отношение на тези записи и начина на мислене, който видяхме. Би било крайно нелепо след всичко това да се направи правителство между тези политически сили”, смята социалистът и подчерта, че БСП не одобрява такова правителство.  

На въпрос за третия мандат, народният представител отговори, че социалистическата партия има своите експерти и е подготвена за всяка ситуация. ”Искаме да има стабилност в държавата. Трябва да си насочим усилията наистина да изведем 5 национални приоритета, защото времето минава. Половин година мина - няма бюджет. От друга страна, президентът Радев не внесе бюджет, когато БСП призова за това ноември месец”, коментира още Иван Ченчев.