Георги Свиленски: Прави се законодателство, което да спаси главата на Борисов

Май 27, 2023 Новини БСП в медиите 0 420

„Коалицията на войната” излезе „коалиция на омертата”

"Така се прави законодателство по поръчка, което да спаси главата на Борисов" Така зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски в ефира на БНТ коментира приемането на второ четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въведе механизъм за разследване на главния прокурор.

И продължи: „Целта беше бързо ускорено сменяне на главния прокурор, за да могат тези хора, в тази коалиция, която първо наричахме „коалиция на войната”, а тя излезе „коалиция на омертата”, да си спасят имунитетите.“

В предаването „Още от деня” той заяви, че в приетите текстове за НПК има притеснителна част. "Защо двамата големи – шефовете на ВАС и ВКС ги освобождават със 17 гласа, а третия, главния прокурор - с 13 гласа? Не мога да кажа и аз оставам учуден. Защо не беше и тримата със 17 или и тримата с 13 гласа? Притеснява ме разделението. Правим закон вероятно анти-главен прокурор, който със сигурност не закон, който ще промени съдебната система", поясни Свиленски.

Социалистът разказа, че бившият председател на правната комисия Радомир Чолаков е призовал за бързото приемане на закона, за да може Конституционният съд да каже, че е противоконституционен. „БСП не се меси  в работата на Висшия съдебен съвет и е първата партия, която е поискала оставката на главния прокурор Иван Гешев” каза още той.

Той коментира и темата със записите на ПП, пуснати от Радостин Василев.  „Когато ние отидохме на разговори, говорихме за втора година майчинство, говорихме за пенсии, за цени, инфлация. Не сме говорили да договаряме директорите на служби в посолствата и не сме говорили да отидем и да се молим на г-жа Фон дер Лайен да пусне България в Еврозоната преди да отговаря на изискванията и да заобиколим закона” подчерта Свиленски.

Според него, ако се сформира правителство между ПП-ДБ и ГЕРБ, то ще има две задачи. „Едната - да спаси Борисов. И втората - ПП-ДБ да вземат позиции, за да могат да продължат упражняването на властта”, каза той.

Социалистът попита и защо президентът бави връчването на втория мандат. „Нито ПП-ДБ са го поискали това отлагане, нито ГЕРБ са го поискали. Господин Радев си държи мандата и чувам за 2 юни. Какво ще се случи тогава - не знам. За да управлява служебният му кабинет. За да могат да си реализират корупционните сделки, които не са спрели да ги правят откакто са назначени", коментира Георги Свиленски.