Ивайло Калфин: Ние предлагаме алтернатива на политическия монопол на Бойко Борисов

Авг 18, 2011 Новини БСП 0 1512

Ние предлагаме алтернатива на политическия монопол на Бойко Борисов

Ние предлагаме алтернатива на политическия монопол на Бойко Борисов. Това заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин на пресконференция, след като партиите от Коалиция за България подписаха споразумение за участие в президентските избори. Калфин изтъкна, че за разлика от ГЕРБ, левицата залага на диалога, на търсенето на общи решения и на запазване на демократичните принципи в страната. „Предлагаме алтернатива на агресията, алтернатива на политиката, която задушава бизнеса и прави бедните по- бедни. Предлагаме политика на социална справедливост и на солидарност", заяви бъдещият президент. По думите му страната ни трябва да бъде активна в международен план и да заеме достойно място в ЕС, на Балканите и сред останалите страни в света.

„Ще поставя на дневен ред темите, които са важни за хората - доходите, образованието, здравеопазването, екологията, състоянието на бизнеса. Това са теми, по които е необходимо да се постигне национално съгласие", заяви Калфин. Той изтъкна, че ГЕРБ не пита никого към момента и добави, че  разделянето на нацията не води към добър резултат.

Според кандидата на БСП за президент гласът на българските граждани трябва да се чува повече при решаването на важните за България въпроси. Пример в тази посока е инициативата на Калфин за референдум по отношение на забраната на добива на шистов газ в страната - въпрос, който не е чисто партиен и засяга всеки български гражданин.

Ивайло Калфин благодари за широката подкрепа, която получава от партиите от Коалиция за България и изрази очакване да се присъединят и други партии от лявото и центъра. „За мен е изключително важно, че българската левица изцяло застава зад кандидатурата на Ивайло Калфин", заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев и изрази увереност, че Калфин ще разшири доверието си сред българските граждани.

От името на българските социалдемократи Георги Анастасов изрази подкрепа за кандидатурата на Ивайло Калфин. „Калфин е изграден държавник. Той ще бъде държавен глава, полезен за хората", заяви Александър Радославов, председател на Партия „Движение за социален хуманизъм".Лидерът на  Комунистическата партия на България Александър Паунов изтъкна, че президентската институция може да има много сериозни функции, когато е в ръцете на човек като Ивайло Калфин - способен да обедини българските граждани. Председателят на Партия „Европейска сигурност и интеграция" Тома Томов изрази увереност, че Ивайло Калфин ще бъде победителят на предстоящите избори. Успех на кандидата на БСП пожелаха и Спас Панчев, председател на Земеделски съюз „Александър Стамболийски", Минчо Минчев, председател на партия Нова Зора и Цветелин Кънчев, председател на партия Евророма.