На България е нужно национално съгласие по основните приоритети

Авг 17, 2011 Новини БСП 0 1355

  Доходите на хората, пенсионната реформа, здравеопазването, образованието и развитието на бизнеса трябва да са петте приоритета, по които е нужно национално съгласие в дългосрочен план

 

Доходите на хората, пенсионната реформа, здравеопазването, образованието и развитието на бизнеса трябва да са петте приоритета, по които е нужно национално съгласие в дългосрочен план. Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин на среща с гражданите на Земен. „Това са пет важни неща, които нямат цвят. Това е национален интерес", аргументира се евродепутатът.

Калфин разкритикува управляващите от ГЕРБ, които по думите му не се интересуват от чуждото мнение и насаждат конфронтация в обществото. „Каквото реши сутрин Бойко Борисов, това се случва в държавата. Тази политика не ни води напред", заяви евродепутатът. Той беше категоричен, че алтернативи има и те трябва да се обсъждат. „Ние искаме социалната справедливост и интересът на хората с ниски доходи да бъде максимално защитен", добави Калфин. По думите му е необходимо в страната ни да се създадат реални условия за развитие на предприемачеството.

Според евродепутата регионите в страната трябва да се развиват равномерно, да се създадат условия да влязат в тях инвестиции, да се поддържа здравеопазването и образованието. В противен случай обезлюдяването на някои райони ще струва много на данъкоплатците. „Всеки български гражданин има еднакви права и държавата е длъжна да ги осигури", категоричен беше евродепутатът.  

Калфин отбеляза, че за граничните региони са важни отношенията на България със съседните страни. По думите му при предишното правителство се е водила активна балканска политика с акцент върху регионалното сътрудничеството. „От две години насам няма една българска инициатива", заяви евродепутатът. Калфин изтъкна, че Балканската политика на страната ни трябва да бъде много активна. „Ние сме тези, които можем да докараме европейски политики и европейски средства", отбеляза евродепутатът и изрази съжаление, че в момента това не се прави.

Според Калфин страната ни може да постигне много повече с ресурса, с който разполага, вместо той да се пилее и непрекъснато да се чуват оправдания с кризата и с международното положение.  

В рамките на посещението си в Пернишка област Ивайло Калфин се запозна с работния процес в завод Ветпром в Радомир. С хората от завода евродепутатът обсъди проблемите, които създава свиването на вътрешния пазар и влошеното  състояние на животновъдния сектор в страната. Работещите в завода споделиха, че скъпото кредитиране им пречи да кандидатстват за средства по европрограмите.