Георги Гьоков, БСП: Изглежда НЕЛК нямат визия как да решат проблемите, с които се сблъскват хората с увреждания

ГЕРБ, които сега повдигат въпроса, имаха 12 години да решат тези проблеми, но уви

„Проблемите в ТЕЛК и НЕЛК са трупани години наред и няма нито един решен. Няма как да искате хората, които са в челен сблъсък на някакъв етап от живота си с тях да се отнасят с разбиране, защото качеството им на живот пряко зависи от работата на тези комисии.“ Така се обърна към директора на НЕЛК народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков по време на изслушването в Народното събрание.

Той обърна внимание, че парламентарната група на социалистите многократно е предлагала решения на тези проблеми, но се е сблъсквала с нечуваемостта на управляващите. „Странно е, че точно от ГЕРБ-СДС повдигат въпроса за  проблемите на хората с увреждания в ТЕЛК и НЕЛК, защото дълго време управляваха държавата и имаха на разположение 12 години, ако не да ги решат, то поне да започнат да ги решават. Но уви“, обърна внимание Гьоков.

По неговите думи основните проблеми, които не търпят отлагане, са бавна медицинска експертиза, като забавянията са месеци и години, вместо законоустановените 3-месечни срокове и липса на контрол върху спазването на морално-етичните норми в отношението към пациентите от страна на ТЕЛК комисиите.

„Всички знаят тези проблеми, а те не дават възможност на системата за социално подпомагане, когато е насочена към хората с увреждания, да работи ефективно. Подпомагат се много хора, с много нисък размер на подкрепа, много често с такава подкрепя, каквато изобщо не им е нужна. Защото, заради неадекватната система на медицинска експертиза, социалната система не знае кой от какво се нуждае и от каква степен на защита. Всичко това води до нарушаване на права и интереси, регламентирани в редица международни актове, към които страната ни си е присъединила“, обясни социалистът.

„Според нас най-същественият проблем е липсата на реформи, остарели разбирания относно оценяването на работоспособността и липса на каквато и да е оценка на работоспособността. Крайно време е за единодействие по тези въпроси между здравното и социалното министерство. Не останах с впечатление, че сте способни като институция да изготвите задълбочен анализ, и че имате визия за решаването на проблемите“, каза още Георги Гьоков.