Ръководството на БСП и кметовете обсъдиха бюджета на общините и подготовката за местните избори

Май 17, 2023 Новини БСП 0 489

Ръководството на партията получи подкрепа и одобрение за решението си да напусне имитацията на преговори за правителство с ГЕРБ

Проблемите на общините и бюджета, актуалната политическа ситуация в държавата и предстоящите през есента местни избори обсъдиха на среща председателят на БСП Корнелия Нинова, ръководството на социалистическата партия и кметовете, избрани и подкрепени от БСП.

Като изключително „болна” тема кметовете поставиха проблема с финансирането с 460 млн. лв. на инфраструктурните и инвестиционни проекти на общините. Голяма част от тях вече са започнати, градове и села са разкопани, но строителството не може да продължи докато не се преведат оставащите 50 % от средствата. „Топката се прехвърля от финансовото към регионалното министерство и обратно“, заяви кметът на Троян Донка Михайлова.

„БСП внася питане до министрите на финансите и МРРБ какво се случва и ще иска отговор защо след като проектите са одобрени и започнати, средства по думите и на двамата министри има, но пари не се превеждат”, заяви Корнелия Нинова.

Кметовете увериха, че заложените в проекта за бюджет на служебния кабинет капиталови разходи са раздути и няма време до края на годината да бъдат изпълнени.

„При обсъждането на бюджета БСП трябва да постави въпроса за механизмите за увеличаване на приходната част в бюджета“, заявиха становище кметовете. Едно от конкретните предложения бе за законодателно уреждане в Закона за движение по пътищата, чието актуализиране предстои, глобите от превишена скорост на територията на общините да се администрират от държавата, но средствата да се връщат в общините.

Кметовете на БСП настояха и за законодателно решение общинските дружества да имат правото да кандидатстват по европейски и публични програми, наравно с частните дружества при ясен регламент.

Кметовете подкрепиха решението на ръководството на социалистическата партия БСП да напусне разговорите с ГЕРБ, „имитиращи преговори за съставяне на кабинет”, като добавиха, че това трябва да бъде изговорено в още по-широка степен пред социалисти и симпатизанти по места.

Ръководството на партията и кметовете обсъдиха и предстоящите местни избори. Започват срещи в общините с оглед подготовката на БСП за местния вот през октомври.