Преяждането на ГЕРБ с власт е изключително вредно

Авг 16, 2011 Новини БСП 0 1043

  Преяждането на ГЕРБ с власт е изключително вредно

 

Преяждането на ГЕРБ с власт е изключително вредно. Това заяви евродепутатът Ивайло Калфин на среща с перничани. По думите му ако президентската институция и повече кметски места бъдат взети от ГЕРБ, ще се ликвидират каквито и да е възможности в страната да се чува мнение, различно от това на управляващите. Според Калфин политиката на ГЕРБ се свежда до агресия, конфронтация и пълна зависимост от Бойко Борисов. Евродепутатът обаче е убеден, че на страната ни са нужни диалог и съгласие.

 „България трябва да погледне с национално съгласие поне по няколко най- важни теми", отбеляза Калфин. Той даде за пример основни за хората въпроси като размера на доходите, работните места, пенсионната и здравната реформа, бизнес средата. „Смятам да поставя тези въпроси, защото решаването им и създаването на по- благоприятен климат в страната изисква по- дългосрочна визия за развитието на България", заяви Калфин. По думите му един от проблемите е, че при всяко ново правителство страната ни  обръща непрекъснато политиката си. Това според него е причината България да се нарежда след страни, с които се сравнява, включително Румъния. „Трябва да знаем накъде отиваме и да не сменяме посоката всеки път", категоричен беше евродепутатът. По думите му на страната ни е необходима ясна политика за подчертаване на националното достойнство на българина, което е абсолютно смачкано в момента.

Ивайло Калфин изрази загриженост за състоянието на малкия и среден бизнес, който според него през последните няколко месеца съвсем се задушава. Евродепутатът напомни, че държавата остава длъжник на бизнеса, като все още има неразплатени от две години над 400 млн.лв. Наред с това има и невърнато ДДС, което по оценки възлиза на около 800 млн.лв. Калфин изтъкна, че погрешната политика на замразяване на доходите е свила много вътрешния пазар, а необслужваните кредити вече  са достигнали 20%. „Всичко това говори за запушване на бизнес средата и липса на възможности за предприемачество", обясни евродепутатът. Според него бизнес климатът в страната е изключително лош. Той изтъкна, че за първите седем месеца има под 8 млн. евро чуждестранни инвестиции,  има забавяне и по плащането и изразходването на европейските средства.

Според Калфин в момента финансовият ресурс в България се управлява изключително зле. По думите му със същия финансов ресурс могат да се постигнат много по- добри резултати. „Финансовият министър изглежда го е напекло повече слънцето", коментира евродепутатът по повод изказването на Симеон Дянков, че България е по-добре от Америка. Калфин определи като абсолютно несериозно сравнението на  българската с американската икономика. 

В рамките на посещението си в Пернишка област Ивайло Калфин се срещна с кмета на Радомир Красимир Борисов. Двамата разговаряха по проблемите на общината. Красимир Борисов изтъкна, че в момента се работи по газификацията на Радомир, а благодарение на спечелен европроект за 80 млн.лв. предстои смяна на водопреносната и канализационната мрежа.

По- късно през деня Калфин посети Дома за възрастни хора в Радомир. Евродепутатът изрази тревогата си, че за последните две години най- уязвимите групи в обществото изтърпяха най- много лишения и понасят тежестта на кризата. Според Калфин от изключително значение е отношението към възрастите хора, което не може да се свежда само до оправданието, че няма пари.