Ирена Анастасова: Подходът на ГЕРБ бе изначално сбъркан

Май 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 473

За БСП на първо място е борбата с инфлацията и доходите на хората

„Причините да откажем взаимодействие с ГЕРБ бяха посочени вчера на пресконференцията на партията. На първо място заради начина, по който се водят преговорите. Сутринта беше разговорът с нас, разговаряхме по едни неща. Следобед беше с ДПС и ИТН. Ако вземем например първата теза, която ние изложихме, че за нас 3% дефицит в бюджета е неприемлив, тъй като това означава орязване на социални плащания, тогава ГЕРБ казаха, че те биха се съгласили на 4,5% дефицит. При срещата с ИТН, Мария Габриел е казала, че няма никакъв проблем да се постигне дефицит дори под 3%. Това не звучи сериозно. Тоест те казват: „Докато си говорим, Ви даваме всичко, което искате, а след това като ни подкрепите, ще си правим каквото си знаем. Няма как да получат така подкрепа“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Ирена Анастасова в ефира на радио „Фокус“. 

Тя очерта и останалите разминавания между БСП и ГЕРБ: „Разговаряхме и по втория проблем – износа на оръжие за Украйна и казахме, че няма да подминем такова нещо, а г-н Борисов отговори, че същност всяка партия ще си запази своята идентичност, но може да има различни мнозинства в НС, плаващи мнозинства, така че дори и правителството да предложи такова нещо, то в пленарната зала може и да мине“, обясни Анастасова и определи това за неприемливо.

И продължи: „По въпроса за Истанбулската конвенция, който също поставихме, въпреки че благодарихме на евродепутатите от ГЕРБ, че са гласували „против“, г-жа Габриел завоалира отговора на въпроса“, посочи още народният представител от „БСП за България“ и допълни, че социалистическата партия държи на думата си и има последователни позиции.

„В такива разговори винаги трябва да има компромиси, но за нас има и непреодолими компромиси. Предвидими сме, държим на думата си и го доказахме в преговорите. Остава останалите партии да преценят собствените си позиции“, категорична бе Анастасова.

Тя определи изминалия месец и половина като загубено време: „Госпожа Нинова няколко пъти пита останалите партии какво правят месец и половина след изборите. То са разговори, програми за правителство, министри, после едните са съгласни, а другите несъгласни. Сутрин казват едно, следобед - друго. За нас всичко това е загубено време и настояваме да видим окончателно решение доста по-рано, защото страната е в тежко социално, икономическо, вероятно и финансово състояние“.

Анастасова определи подхода на ГЕРБ за разговори с останалите партии като изначално сбъркан: „Не може да отиваш с един министър-председател, който ти си определил и програмата, която ти си направил, и да очакваш подкрепа от политически партии, някои от които като нас, са в диаметрално противоположния политически сектор“, категорична бе Ирена Анастасова и допълни, че според БСП разумният подход е бил да се уточнят няколко национални приоритета, които да бъдат изведени от парламентарните партии и те да се обединят около тях.

„На първо място ние поставяме борбата с инфлацията и доходите на хората, т.е. социалния вектор. Не може дефицитът на страната да е 3% или под 3%. Още повече, че на всички вече е ясно, че няма как да влезем в еврозоната януари 2024 г. с настоящия дефицит. Тоест тази задача не е толкова наложаща, че ние да държим на този 3% дефицит. Българските граждани трябва да бъдат защитени в ситуация на такава галопираща инфлация, която както виждаме не се овладява въпреки настоящите приказки на служебния кабинет“, каза Ирена Анастасова.

Тя коментира и предложението на ГЕРБ за експертно правителство: „Няма как да очакваш народът да си мисли, че това е експертно правителство, когато си сложил за министър-председател абсолютно политическа фигура. Каква по-политическа фигура от Мария Габриел, еврокомисар от ГЕРБ? Нещата бяха отзад напред – първо трябваше да се сложат приоритетите и тогава да се търсят специалистите, които да ги реализират“, смята народният представител от „БСП за България“.

Приоритет на всички трябва да са доходите и благоденствието на хората, смята Анастасова. „Може би механизмите ни се разминават, но всичко това трябва да се изговори. Както и останалите приоритети. И вече тогава да  търсим хората, които да свършат това. Пак повтарям – това не могат да са политически фигури“, каза тя.

Социалистката коментира и казуса с главния прокурор, като посочи, че не бива да се допуска една власт да се бърка в работата на друга власт. „Нашата работа като законотворци в НС е наистина да направим такива закони, които да реализират на практика съдебната реформа, за която говорим от много време. Промяната трябва да е институционална. Ние настояваме за оставката на главния прокурор от 2020 г. Но в този момент тази карта не беше решаваща ние дали да подкрепим, или не правителство на ГЕРБ, водещи бяха нашите приоритети и това, че нямаме от отсрещната страна сериозно намерение тези приоритети да бъдат реализирани“, категорична бе тя.