Христо Проданов: Неприемливо е да участваме в правителство, което ще взема решения зад гърба ни

Май 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 425

ГЕРБ казват пред ИТН, че ще приемат бюджет под 3%, пред нас казват нещо друго. На кое да вярваме ние?

„Тъй като ние получихме покана от Борисов за среща, бяхме притиснати от сроковете и насрочихме заседание на Изпълнителното бюро в понеделник след срещата. Причината да свикаме ИБ е да обсъдим предложението на ГЕРБ. Така че е изключено да се прави някаква връзка между пресконференцията, която е дал главният прокурор и решението, което излезе от заседанието на ИБ". Това заяви зам-председателят на ПГ на "БСП за България" Христо Проданов в ефира на Nova News.

В предаването “Твоят ден” той обясни и мотивите, поради които БСП се е оттеглила от преговорите за правителство с първия мандат. „Във всички срещи ние поставяхме въпроса, тъй като сме идеологически различни и има неща, от които ние не сме склонни да отстъпим. Трябва да бъдат записани в една програма. Това, което ни отговори г-жа Габриел беше „Дайте ние да направим едно правителство, а да запазим идентичността на партиите си”. Какво означава това - дайте да гласуваме правителство, а после идентичността, която има, нашите партии ще вземат решенията с плаващи мнозинства в парламента. За нас това не е приемливо”,категоричен беше Проданов.

„Неприемливо е да участваме в някаква форма на правителство, което зад гърба ни в парламента да взема решения с плаващи мнозинства, да взема решения, които са против нашата воля и това, което сме обещали на избирателите си”, коментира още той.

Проданов посочи, че ПП-ДБ и ГЕРБ по нищо не се различават. „Цялата предизборна кампания те спореха  единствено и само кой е крал повече. Едните обвиняваха другите, че са крали от пътища, а другите, че са крали от посредниците на газ. Направете си едно политическо правителство, имате всичко, което ви обединява чисто политически, контролирайте се”, призова той.

„За нас е важно България да има редовно правителство, което да носи отговорност и да приеме законите по ПВУ и да предвижи България напред”, каза Проданов.

Той открои и разликите с ГЕРБ. „По темата с бюджета се различаваме. ГЕРБ казват пред ИТН, че ще приемат бюджет под 3%, пред нас казват нещо друго. На кое да вярваме ние?", попита Проданов.

„Ние не сме ПП-ДБ да правим месец и половина преговори. За нас бяха достатъчни три срещи, за да стане ясно, че при тези условия няма как да подкрепим мандат”, каза социалистът.

Той коментира и бюджета на страната, които предстои да се разгледа в пленарната зала. „Имайки предвид каква е политическата картина - евентуално предизборна ситуация, в която партиите действат неразумно”, посочи той.

По темата със сагата в прокуратурата той заяви: „Ние от 6-7 години говорим за паралелната държава. Тя излиза наяве.  Дълъг период от време настоявахме за сериозна съдебна реформа, която да направи така, че да няма значение кое е лицето на дадена позиция, а  то да бъде контролирано”, каза в заключение Христо Проданов.