Деян Дечев: Не получихме нито един конкретен отговор от ГЕРБ

Май 16, 2023 Новини БСП в медиите 0 476

Подходихме отговорно и посочихме вариант с приоритети, който би бил възможен за всички политически партии, но една птичка пролет не прави

"Повече от месец, докато течаха разговорите, ние се надявахме да получим повече конкретика и яснота. По време на лидерската среща искахме да получим отговор какви са националните интереси, начинът, по който ще функционира едно правителство, начинът, по който ще се вземат решения и сроковете на едно такова правителство. Това показа, че сме загубили 1 месец в безсмислени разговори. БСП подходи изключително сериозно от самото начало. Именно заради  това изведохме няколко национални приоритета". Това заяви народният представител от „БСП за България” Деян Дечев в ефира на Euronews Bulgaria.

Той беше категоричен, че няма връзка между трусовете в прокуратурата и излизането на БСП от преговорите за правителство с първи мандат.  „Ние не получихме нито едни конкретен отговор от ГЕРБ. Имаме драстични разминавания с тях по темите за Истанбулската конвенция, износа на оръжия за Украйна и бюджетния дефицит, който касае социалните плащания”,  уточни социалистът.

По думите му по време на срещите си с партиите ГЕРБ са обещавали на всеки това, което иска да чуе. „Ние имаме виждане за бюджетен дефицит в рамките на 4,5%, те заявиха някакъв вид разбиране. След това по време на среща с ИТН те казват, че проявяват разбиране и към тях за бюджетен дефицит от 3%”, обясни Дечев.

По отношения на държавните пари той определи като грешка, че служебното правителство не внесе бюджет за 2023 г. „Ние ще използваме нашите възможности да направим корекции на сега представения бюджет, най-вече в социалната сфера.  Ние подходихме отговорно и посочихме вариант с приоритети, който би бил възможен за всички политически партии, но една птичка пролет не прави”, посочи той.

Дечев не изключи вариант да се включат в нови разговори, ако се стигне до втори мандат. Но беше категоричен, че няма да отстъпят от принципите си.  „БСП се оказа единствената конструктивна отговорна, класическа партия, която търси решаване на проблемите по най-добрия начин. Сядаме, разговаряме, търсим формулата и начина. Ситуация, която не е идеална, но мислехме, че когато ние подхождахме държавнически и останалите ще го направят”, коментира той.

По темата със случващото се в прокуратурата Дечев заяви: „Едва ли има друга държава В ЕС, в която първите мъже в прокуратурата да се обвиняват един друг в корупция, в задкулисие и порочни практики”, каза в заключение Деян Дечев.