Георги Свиленски: Месец и половина Борисов си играе с държавата и политическите партии

Май 13, 2023 Новини БСП в медиите 0 881

 Борисов, ако си мисли, че в събота сутринта като се наспи, като си изиграе мача и ще се обади на БСП елате на среща-няма да стане

„Тази седмица ЕП прие Истанбулската конвенция. Задължи цяла Европа да спазва тази конвенция, въпреки, че тя е противоконституционна в България, в 7 държави. Тя е против религиите мюсюлмани,християни всички се противопоставиха. Спомняте ли си българската християнска църква би камбаните на тревога, когато се приемаше в българския парламент? Единственият шанс да спрем тази напаст е референдума, който инициира Инициативния комитет и ние борба с джендър идеологията. Призовавам българските граждани, включете се в подписката. Това заяви зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски в ефира на Нова телевизия.

В предаването „Събуди се” той показа с притеснение  брошура озаглавена „Сексуално здраве за лесбийки и биосексуални жени". „Тази книжка се дава на нашите деца, вместо да се учат как да спасяват човешки животи.”, каза Свиленски.

Социалистът заяви, че БСП е внесла собствен закон в парламента срещу насилието над жени. „Нашият закон е изчистен изцяло от текстовете с Истанбулската конвенция. Надяваме се да получи подкрепа и да не се спекулира, защото това е престъпление към нашите деца. Не може това да учат децата в училище”, той отново с тревога показа брошурата.

По темата ще има ли България редовно правителство, той подчерта, че вече месец и половина се пропилява времето на страната. „Изборите бяха на 2-ри април, днес сме 13 май. Месец и половина господин Борисов си играе както с държавата, така и с политическите партии, подиграва се на политическия ред в държавата. И не е ясно и на вас, и на мен, и на българските граждани какво правим в момента”,каза Свиленски.

По думите му по този начин правителство не може да бъде съставено. „Борисов хвърли едно име, разбира се авторитетно, прати този премиер на среща с различните партии и се скри, три дни го нямаше. Вчера се появи с един час закъснение, за да покаже, че неговите хора можели да преговарят.  Ама, господин Борисов ние знаем, че вашите хора могат да преговарят, съмняваме се, че вие можете да преговаряте”, допълни той.

Той обясни, че БСП би се включила във всички разговори, които ще дадат бъдеще на България. „Но господин Борисов, ако си мисли, че в събота сутринта като се наспи, като си изиграе мача и ще се обади на БСП- елате на среща, няма да стане. БСП е 130 годишна партия, има правила, структури, членове, симпатизанти, избиратели. Ние няма с лека ръка да проиграем тези шансове, които са ни дадени, заради егото на господин Борисов или неговото неясно желание”, заяви той.

Зам-председателят на парламентарната група на социалистите отново подчерта какъв подход предлага БСП. „Лидерска среща, 5 приоритета за България, начинът по който ще трябва да бъдат решени и да вървим напред.”, подчерта Свиленски.

Свиленски подчерта и приоритетите, по които трябва да се говори на една лидерска среща. „Когато бъдат показани 5-те приоритета за България- Шенген, образование, здравеопазване, социална политика,но социална политика насочена към спиране на инфлацията , повишаване на доходите на българските граждани, тогава сядаме и говорим”, каза социалистът.

„Мария Габриел, предложи 10 приоритета, от които 9 бяха от рода на- небето е синьо, морето е синьо, слънцето ще изгрее.Мисля, че темата с кабинета на ГЕРБ е приключила. Месец и половина Борисов не може да представи кабинета на ГЕРБ и да си намери подкрепа за него. Тук говорим за правителство- национално отговорно, което да поеме държавата в тази тежка криза”, коментира Свиленски.

 „Ние сме наясно, че сме 23 народни представители, но с това, че без тези 23 народни представители вероятно правителство не може да се състави. Но това, че сме 23 не позволява на , която и да е партия да се подиграва с членовете, избирателите и народните представители на БСП.,” категорично каза той. 

Свиленски изрази и притеснение от думите на служебния финансов министър по време на вчерашното изслушване в парламента. „Финансовият служебен министър заяви, че резерва е изхарчен, че има 500 млн. лева. от 10 млрд. лева”,каза Свиленски

Според него ако се стигне до избори държавата ще остане без бюджет. „На 10 юли удължителният закон за бюджета приключва. Плащанията приключват, защото парите, които са предвидени за цялата година са изхарчени до месец май. Тоест държавата, пари няма, бюджет няма, закони за ПВУ няма. Те се карат кой да има бъде председател на правна комисия,вместо да свикат правна комисия и да гледат законите”, подчерта социалистът

 „Господин Станишев да обясни, защо подкрепи Истанбулската конвенция. Най-големите щети, които са нанесени на БСП са от Станишев. Човекът, който въведе плоския данък в държавата, който аз като народен представител не мога да обясня на българските избиратели, защо социалистическа партия е въвела плосък данък.  На тези въпроси да отговори Станишев и да не се занимава с БСП. За разлика от ваше време, когато вие решавахте, сега българските социалисти ще решат в какво правителство да участват”, призова Свиленски.

Свиленски беше категоричен, че оръжието за Украйна не е приоритет за БСП. 

По темата с главния прокурор той заяви, че БСП е последователна и назад в годините. „Когато прокуратурата влезе в президентската институция, бяхме първите, които поискахме оставката на Гешев. Ние сме категорични, че трябва да има промяна в закона късаещ актовете на главния прокурор. Само, че 10 дни всички бяха излезли пред прокуратурата и протестираха в защита на Иван Гешев и 24 часа след като дойде Мария Габриел и предложи оставката му, 6 прокурора изтичаха и я внесоха. Ето това е притеснително.  Ако са ви говорили досега,  че политически партии не са оказвали влияние на прокуратурата, ето сега и тази мантра падна”, каза той. 

„Алтернативата избори пред редовно правителство не е добра за България.  Ние ще направим всичко възможно, без значение първи, втори, трети мандат България да има правителство при ясно изразени приоритети и програми”, заяви в заключение Георги Свиленски.