Корнелия Нинова: ГЕРБ сбъркаха концепцията от самото начало

Ние искаме ред и правила

„ГЕРБ не говорят за политическа формула, те сбъркаха концепцията от самото начало. Има два начина за подход за правителство. Първият - ГЕРБ си предлага премиер, той си предлага приоритети, предлагат си правителство на малцинството и търсят подкрепа за такова правителство. Вторият, който според нас беше правилен, да има лидерска среща, да определим най-важните приоритети, не само по партийни програми, а най-важните приоритети за България. Да си определим срокове за изпълнение и едва тогава да търсим подкрепа.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на парламента.

По думите ѝ първата политическа сила е избрала първия вариант, който Нинова определи като грешка. „Ние сме диалогични и отидохме на срещата вчера. От това, което ни беше представено, сме обезпокоени“, заяви тя и даде пример: „Един от най-важните въпроси в момента е бюджетът за 2023 г. Там имаше едно изречение - че ще приемат бюджет за 2023 г. Ама какъв бюджет, с какъв процент дефицит, ще има ли увеличение на доходите на хората, социална политика - нито дума, само общи приказки“, обясни тя.

Според лидера на социалистите разговорите още не са приключили и е важна предстоящата днес среща между ГЕРБ и ПП-ДБ. „Те настояват все още за общ съюз, въпреки че днес поразвалиха едноръкото джентълменско споразумение. За съжаление загубиха вече месец на народа и на държавата“, посочи тя.

Нинова коментира, че в толкова важен за страната ни момент, държавните мъже са изчезнали. „Точно в ключовия момент, когато ГЕРБ-СДС направиха предложение на Петков и Василев, на което не могат да откажат, Кирил и Асен отидоха на семинар в Прага. Точно, когато трябва да се връчва първият мандат и виждате колко е напрегнато в държавата, президентът замина 4 дни за ЮАР. Борисов се скри и пусна Габриел напред. След опита за покушение на Гешев той изчезна“, коментира тя.

„Дали ще подкрепим правителство зависи от членовете на партията“, посочи Нинова във връзка с вътрешнопартийното допитване и добави: „Но първо трябва да знаем какво им предлагаме. Искаме ред и правила - лидерска среща, няколко приоритета, слагаме срокове и след това търсим хората, които могат да свършат работата. Ние искаме реални неща за развитието на България“, категорична е тя.

По темата за Истанбулската конвенция и последното решение на Европейския парламент Нинова заяви: „За Истанбулската конвенция предупреждаваме от 6 години, организираме и референдум и призовавам всички да ни подкрепят. С това решение на ЕП Истанбулската конвенция става общоевропейско законодателство и за съжаление задължително за България“, разясни тя и призова: „Подкрепете ни за референдума да спасим децата“.

И продължи: „Ние сме с пълна подкрепа към борбата с домашното насилие и категорично против трети социален пол, който се въвежда в Истанбулската конвенция. Загрижени сме за децата и за проникващата все по-сериозно в училищата джендър идеология“, каза още Нинова.