Атанас Зафиров: Безкомпромисна битка със спекулата и грабежа и рязко повишаване на доходите

Мар 30, 2023 ХАСКОВО Новини Избори 0 737

Интервю на водача на листата на БСП за България в 29 МИР Хасково Атанас Зафиров за Haskovo.live

-Г-н Зафиров, Вие за първи път сте водач на листата на БСП в Хасково. Какви са най- големите  проблеми  на региона, които видяхте и какво е тяхното решение?

-Първо да кажа, че за този един месец проведох десетки срещи със стотици хора, които ме убедиха, че най-ценния капитал на региона безспорно са неговите трудолюбиви, интелигентни и гостоприемни жители. В същото време, Хасковска област за съжаление е на последно място в страната по икономическо развитие. Един прекрасен регион, с отлични дадености, работливи хора, възможности за трансгранично сътрудничество, богата история, културен живот – и  последно място. Това е така, защото региона е типичен пример на завладяната държава.

Държавата е отстъпила от функциите си в цели сектори, които са не просто превзети от политико-икономически-корпоративни структури, които задушават обществения интерес и го обезсилват, но и създават усещане за бутафорна държавност, като обаче  реално са се превърнали в заплаха за националната ни сигурност, доколкото контролират чувствителни сектори на икономиката, бизнеса, държавната власт. Положението по границата, частните лаборатории, златния гьол, скандалите, каналджийството, сменения областен управител, ако щете, са част от доказателствата за това.

Много е чувствителен и въпроса за здравеопазването – цели общини нямат болница, а гражданите са лишени от болнична помощ, което ги принуждава да пътуват десетки километри до най-близката такава. Възстановяване на болничното лечение и спасяване на останалите здравни заведения – ето една кауза, по която си струва да работят всички бъдещи народни представители от Хасково.

Вторият голям проблем е демографската криза и обезлюдяването на населените места. Нужна е целева държавна политика в тази насока, много внимателно прицелена и таргетирана към реалните нужди и дефицити, така че да бъде максимално ефективна и да гарантира устойчиво развитие. Областта има огромен потенциал, нужни са реални действия, целева държавна помощ, но и спиране на кражбите и корупцията, за да не изтичат държавните пари в бездънните джобове на шепа олигарси и местни феодали.

-При срещите си с хората подчертавате какво е било направено в социалната област, докато БСП беше част от последното редовно правителство. Какво ще предложи БСП на хората, ако отново стане част от управлението?

-БСП за България има три важни акцента в тази кампания и в следващия парламент: първи – да не се въвлича България във войната – мир, дипломация, преговори и спиране на военните действия. Втори – борба с инфлацията и увеличаване на доходите и трети – защита на българското семейство, семейните ценности и на децата. Не бих ги степенувал по значение, но за мен най-важната вътрешнополитическа задача е безкомпромисна борба с инфлацията, спекулата и грабежа и рязко повишаване  доходите на българските граждани!

В момента държавата безучастно гледа отстрани и наистина е абдикирала от своите контролни функции. Ние от БСП за България имаме две много бързи и адекватни решения  – таван на цените и закон срещу спекулата.Докато все повече европейски държави прилагат такъв таван и дават необходимото спокойствие на своите граждани, че ще устоят на кризата, в България останалите партии обясняват, че не било пазарно и изкривявало свободната инициатива.

Ако под свободна инициатива се разбира грабежа който безскрупулни търговци и картели осъществяват в момента над българския потребител, нищо добро не ни чака, докато не ударим по масата и не спрем този пазарен фундаментализъм. Питат ни често какво ще включва този закон срещу спекулата? Адекватни мерки и строги наказания на доказаните спекуланти. Когато глобата за подобни действия постави под съмнение бъдещето ти въобще като икономически субект, мисля много сериозно ще се замислиш дали да  прилагаш подобни методи за бързо забогатяване.

-В момента ни управлява поредното служебно правителство, назначено от президента Румен Радев. БСП не веднъж е критикувало действията и на президента, и на служебните  кабинети. Защо? Кое в политиката им не съвпада с тази на БСП ?

-Близо две години България се управлява по ръба на Конституцията. Близо две години управляват служебни кабинети, които нито са избирани от някого, нито дават отчет за своята работа. Затова и сме свидетели на крайно непоследователни политики в чувствителни за обществото сектори като икономика, външна политика, отбрана, финанси. На това безвремие трябва да се сложи край.

-Според Вас, успяха ли за последния месец, хората да чуят посланията Ви, или те се изгубиха в нападките, които политическите сили отправят помежду си?  

Разочарованието от политиците и апатията доминират в българското общество. В същото време все повече българи осъзнават градивната и последователна роля на БСП, най-вече в областта на социалната политика, битката за по-високи доходи, защитата на мира и националните ни ценности.  Това са и темите, които най-силно вълнуват българските граждани. И мисля, че все повече наши сънародници ни чуват и разбират. Показват го пълните зали на нашите предизборни срещи, прочитам го в погледите на хората и това ми дава сила и увереност, че сме на прав път!

-С оглед на появата на нова лява коалиция,  как убеждавате избирателите си, че Вие сте автентичното ляво?

-Няма друга лява коалиция. Ако ме питате за нещото, наречено ”Левицата”, ще ви кажа, че там ляв е само надписа на безбройните им билбордове, опасали страната. Този политически субект е създаден, за да краде гласове от БСП, всичко е реплика – от лицата до визията на предизборните им материали. Нито един социалист няма да гласува за тези хора, те няма да влязат в парламента и всеки глас за тях е похарчен на вятъра.

А за това дали сме леви – нека говори свършеното от нас и политиките, които защитаваме.