Нинова в Хасково: Всички партии и международни организации трябва да имат наблюдатели в "Информационно обслужване"

Мар 27, 2023 Новини БСП 0 512

27.03.2023 г.

"Искаме вярно и честно отразяване на вота на българските граждани. За да се опровергаят всички слухове за възможна подмяна на вота, настояваме всички партии, които участват в изборите, както и международните организации, които са тук, да имат свой представител в "Информационно обслужване". В СИК, РИК и ЦИК  има възможност за граждански контрол. Само в информационно обслужване няма прозрачност и контрол. Изпращаме писмо до всички партии да се ангажират по този въпрос и всички да положим усилия да гарантираме честни избори, така както народът е решил", заяви Нинова в Хасково. Ето какво още се казва в писмото:

 

                                                                                                          ДО

                                                                                                          Г-Н/Г-ЖО

 

​        УВАЖАЕМИ Г-Н/Г-ЖО,

 

​С настоящото писмо, ви призовавам да положим необходимите усилия и да гарантираме честността на изборите за 49-oто Народно събрание на 2 април. Опасенията ни са свързани с липсата на прозрачност в работата на „Информационно обслужване”.

„Информационно обслужване” е единственият орган, който не подлежи на демократичен контрол – граждански или институционален, и в който не са представени политическите партии, участващи в изборите. Това поражда недоверие към изборния процес!

Във връзка с гореизложеното, „БСП за България” ще поиска официално да бъде осигурено присъствие на наблюдатели в „Информационно обслужване”, излъчени от политическите партии и коалиции, при обработката на данните от гласуването. Осигуряването на честни и прозрачни избори е в интерес на всички политически сили и граждани. Затова Ви призовавам и вие и представляваната от Вас политическа сила да поиска официално осигуряване на присъствие на наблюдатели в „Информационно обслужване”.

 

КОРНЕЛИЯ НИНОВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП