Позиция на БСП по повод указанията на ЦИК до политическите партии да избират само пълно или само съкратено наименование, съобразно съдебната им регистрация за участие в Избори 2011г.

Авг 04, 2011 Новини БСП 0 1664

Ограниченията, които Изборният кодекс поставя в процедурите по регистрация на партиите за участие в изборите са много по- големи от досега действащите изборни закони и от познатата действаща политическа практика

Ограниченията, които Изборният кодекс поставя в процедурите по регистрация на партиите за участие в изборите са много по- големи от досега действащите изборни закони и от познатата действаща политическа практика.

Указанията на ЦИК до партиите да се регистрират само с пълно или само със съкратено наименование, съобразно съдебната им регистрация, ограничава свободата на участие на политическите формации в изборите. Това на практика означава дискриминиране на партиите в изборния процес.

БСП счита, че смисълът на приемане на новото изборно законодателство през 2010г- 2011г. бе да се улеснят гражданите в упражняването на тяхното конституционно право да гласуват и да се изчистят всички неясноти в законите, за да се избегнат злоупотреби с власт и манипулиране на изборните резултати.

БСП е разтревожена, че за жалост това не се случва, съдейки от всички досега изкуствени пречки и манипулации, които ПП ГЕРБ и нейните кметове създават при регистрацията на партиите за участие в изборите и в преговорите за съставите на ОИК и СИК в цялата страна.