Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин предлага национален референдум за добива на шистов газ

Авг 02, 2011 Новини БСП 0 1466

Ивайло Калфин: Няма причина, която да оправдае използването на опасни за хората и  природата технологии   Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин предложи национален референдум за проучването и добива на шистов газ в България

Ивайло Калфин: Няма причина, която да оправдае използването на опасни за хората и  природата технологии

 

Кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин предложи национален референдум за проучването и добива на шистов газ в България. Той изтъкна, че „няма причина, която да оправдае използването на опасни за здравето и живота на хората и на природата технологии. Енергийната независимост на страната трябва да се гарантира не с използването на подобни технологии - заплаха за природата и за гражданите, а трябва да се постигне с изграждането на тези газопроводи, които са предвидени през България". Според кандидата за президент  това са и Южен поток и Набуко и връзките със съседни страни, които се финансират по програми на ЕС.

Калфин бе категоричен, че няма желание да политизира темата и припомни, че като евродепутат е подписал декларация на Европейския парламент за забраната за добив на шистов газ преди почти два месеца. „Това е тема, по която аз работя от месеци и която не е свързана с кампанията", отбеляза той. Калфин има намерение да постави темата на широко обсъждане, като покани и френски еколози, които вече са успели да убедят обществеността и институциите, че е необходима забрана за проучванията и добива на шистов газ в Франция. Ивайло Калфин призова правителството да изчака с подписването на договора за шистов газ и първо да чуе мнението на гражданите по въпроса. Точно затова кандидатът за президент  ще организира подписка за свикване на национален референдум за проучването и добива на шистов газ.