Сергей Станишев: Победата на БСП е нужна на България

Юли 30, 2011 Новини БСП 0 1072

Над 50 000 души се събраха на Бузлуджа, за да отбележат 120-тата годишнина на партията     Нека да постигнем победа, от която се нуждае България

Над 50 000 души се събраха на Бузлуджа, за да отбележат 120-тата годишнина на партията

 

 

Нека да постигнем победа, от която се нуждае България. С този призив с поглед към предстоящите избори председателят на НС на БСП Сергей Станишев се обърна към повече от 50 000 социалисти, които се събраха на Националния събор на левицата на Бузлуджа. На сцената заедно с лидера на БСП се качиха бъдещият президент на България Ивайло Калфин и част от 177-те кандидата за кметове, утвърдени до момента от партията.

„За 120 години сме видели какво ли не. Всичко, каквото може да преживее един човек, е преживяла БСП", заяви Станишев. По думите му партията е научила най- тежките уроци - че клеветата и омразата не са страшни, когато следваш своя идеал; че вътрешните борби в партията и разделението носят тежки последици за съдбата на БСП и трагична съдба за народа; че властта не може да бъде самоцел. „Нашата идея е продължение на това, за което са мечтали Ботев и Левски - чиста и свята република и равни права и възможности", заяви Станишев. По думите му опонентите на левицата през последните 20 години правят всичко възможно да охулят социалистическия идеал - с цената за унищожени индустрия и земеделие и унизяване на българската просвета и култура. „Техен идеал е личната облага, а успехите им са на гърба на обикновените трудови хора", заяви лидерът на БСП.

По думите на Станишев е нужна демократична, а не репресивна държава, авторитетна, а не авторитарна. Нужна е държава, в която правата трябва да са ценност, а народът не бива да дава рамо на измислени месии. „Това е държавата на бъдещето, която ни завещаха Дядо Благоев и неговите съратници и за нея ще се борим. В името на този идеал съществува БСП", напомни Станишев. Той с тревога отбеляза, че днес живеем в друга държава, в която се управлява арогантно, чрез лъжи, клевети и репресии. „Правителството не мисли за хората, техните нужди сякаш не съществуват", заяви лидерът на БСП. По думите му доказателство за това са замразените доходи и растящата безработица в страната. „Кой носи отговорност за това?", попита Станишев и хилядите социалисти извикаха името на виновника - Бойко.

Според лидера на БСП предстоят най- тежките избори, които съвременна България е виждала. По думите му срещу кандидатите на БСП ще бъдат хвърлени всички ресурси на държавата на ГЕРБ. Станишев обаче изрази увереност, че кандидатите на БСП имат куража да влязат в тази трудна битка. Той изтъкна, че битката им не е за власт и постове, а за бъдещето на България. „Виждаме бъдещият президент като страж на демократичния и социален характер на държавата", отбеляза лидерът на БСП. По думите му Ивайло Калфин е носител на този идеал и  може да обединява хората.

Сергей Станишев връчи членската карта на един от 120-те младежи, пожелали да станат част от БСП. 18-годишната Бетина Ковачева от Силистра изрази гордостта си, че става част от партията, една от нейните малки звезди. „Вярвам, че БСП е силна, защото за нея работят хора от всички поколения", каза развълнувана Бетина. До нея на сцената, за да я подкрепи, беше и един от най- възрастните членове на партията - столетникът Асен Костов.

„На тези избори се явявам рамо до рамо с кметовете на БСП, за да ги спечелим", категоричен беше бъдещият президент Ивайло Калфин. По думите му хората трябва да кажат своето "Не" на пътя, по който сега върви страната ни. „Имаме нужда от политика на солидарност, а не на конфронтация", заяви Калфин. По думите му България може да поеме по нов път, където акцентът е грижата към хората. Калфин изтъкна, че е нужна нова политика. „Идеите ни трябва да са идеи на обществото", заяви кандидатът за президент. Той призова да се обединят всички, които искат България да бъде фактор в света и искат да се развиват правата на трудещите се и на хората, които отдават живота си за просперитета на България.

Секретарят на НС на БСП Антон Кутев обяви тазгодишният носител на Наградата за политическа журналистика и публицистика на името на „Георги Кирков-Майстора" - проф. Андрей Пантев. Във видеообръщение Пантев сподели каква голяма чест и вълнение е името му да бъде свързано с това на Майстора. „Светът без социалистите би бил много скучно място. Идеята за социална справедливост е благородна и присъща на човека", заяви професорът.

На свой ред председателят на Младежкото обединение в БСП Явор Гечев връчи Наградата за млад политик на кандидата на БСП за кмет на Видин Герго Гергов. Лидерът на младежите пожела успех на кандидата и изтъкна каква отговорност има той пред социалистите, които го подкрепят. „Ще работя здраво, за да оправдая доверието ви", заяви бъдещият кмет на Видин.

„През последните четири години градихме и бяхме близо до хората", заяви кметът на Смолян Дора Янкова. Тя беше категорична, че БСП може да отчете добър мандат за кметовете-социалисти. По думите на Янкова сегашната централна власт не е добронамерена към общините. Въпреки това обаче са направени повече от 1700 европейски проекта и са спечелени 3,5 млрд.лв. „Не се оставяйте да ви заблуждават, че предстоят малки и незначителни избори", призова от трибуната бъдещият столичен кмет Георги Кадиев. По думите му предстои война, в която социалистите трябва да вземат България обратно и да я върнат на хората. „Заслужавате една награда - победа", обърна се развълнувано към социалистите Кадиев. От името на европейските социалисти във видеообръщение председателят на ПЕС Пол Расмусен също поздрави кандидатите на БСП и им пожела успех на предстоящите избори. „Вие сте алтернатива на авторитарното управление, което се налага в България", обърна се Расмусен към кандидатите на БСП.

 

Словото на председателя на НС на БСП Сергей Станишев може да изтеглите от тук >>>