Деян Дечев: Социалната ни програма е изключителнo силна и доказахме, че можем да я реализираме

Мар 21, 2023 Новини БСП в медиите 0 1130

Не е моментът за рестрикции и повишаване на данъците, искаме намаляване на данъка върху медицинските изделия и лекарствата

„Хората са уморени от поредните избори, но ние наблюдаваме интерес на избирателите, на нашите членове и симпатизанти към БСП и най-вече към постиженията на партията в социалната сфера, които хората оценяват“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Сливен Деян Дечев в ефира на Nova News.

Той посочи, че БСП настоява за налагане на таван на цените на продуктите от малката потребителска кошница, какъвто вече приложиха редица европейски държави: „Предложихме това преди два месеца, за съжаление, още нищо не се прави. В същото време Франция, в разговор с големите вериги, успя да наложи таван на цените на над 200 стоки, които да се продават на цена до 2 евро до средата на месец юни. От вчера в Словакия 8 от най-големите вериги също налагат таван на над 400 стоки. Това се случва вече и в Македония – там замразяват цените на яйцата и ориза. Ако през тези два месеца, когато тази тема беше експлоатирана, правителството беше предприело някакви конкретни мерки, вече щеше да има резултати. Правителството дори не е казало каква е причината за този ценови шок“, обясни Дечев.

Той категорично заяви, че БСП няма да подкрепи предложения от служебното правителство бюджет, защото не е сега моментът за рестрикции и повишаване на данъците, а социалистите искат намаляване на данъка върху медицинските изделия и лекарствата: „Миналата седмица се появиха различни твърдения от финансовото министерство, които противоречат на здравия разум. Финансовият министър предвеща финансов колапс, който след това беше опроверган от редица експерти.  Трябва да знаем какво е реалното състоянието на държавата“, каза социалистът. 

Дечев коментира и предложенията на социалистите за справяне с корупцията, като посочи, че нейното изсветляване е изключително важно, за да може да функционира правилно държавата и да има възможност за реализиране на социалната политика на БСП. „За борбата с корупцията трябва да попитаме и хората, които вече две години ръководят държавата. Случващото се показва, че е необходимо редовно правителство“, допълни социалистът.

„Корупцията е един от наболелите проблеми в държавата, но в дневния ред на хората на първо място стои борбата с високите цени, справянето с инфлацията, увеличаването на доходите“, каза още той. 

Дечев посочи, че срещите на социалистите с хората показват, че подкрепата към БСП не е намаляла и изрази надежда повече хора да излязат да гласуват. Що се отнася до участие в управлението, водачът на листата на социалистите в Сливен каза, че БСП е доказала, че е диалогична партия, а след изборите партията ще проведе вътрешнопартийно допитване.

„БСП показа, че може. Направихме безплатни детските ясли и градини, осигурихме безплатни учебници за учениците до 12-ти клас, въведохме еднократната помощ в размер на 300 лв. за учениците от 1-ви до 4-ти клас, увеличихме минималната работна заплата. Ще въведем безплатни лекарства за деца до 14-годишна възраст и за хората над 75 години, настояваме за нулев данък върху доходите от труд на младите хора до 26 години, ръст на майчинството през втората година. Социалната ни програма е изключителна силна и показахме, че можем да я реализираме. Подкрепете ни с бюлетина номер 1“, призова Деян Дечев.