С „политическата воля” на ГЕРБ, но с парите на правителството на Станишев са приключени почти всички обекти, на които премиерът Борисов реже лентите

Юли 27, 2011 Новини БСП 0 1155

  С „политическата воля" на ГЕРБ и с парите на предишното правителство са приключени почти всички обекти, на които премиерът Борисов шумно реже лентите

 

С „политическата воля" на ГЕРБ и с парите на предишното правителство са приключени почти всички обекти, на които премиерът Борисов шумно реже лентите. Това заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев по повод истината за инфраструктурните проекти, с чието откриване се хвалят управляващите.   

Повод истината да излезе наяве е формалният отговор, който депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова получи на писмения си въпрос до премиера Борисов. Тя пита колко държавни и общински обекта той е открил от началото на мандата, за колко от тях процедурите са приключили при предишни правителства и финансирането е било осигурено. В отговор управляващите удобно признават, че  не се поддържа такава статистика.

Оправданието на ГЕРБ дава повод на социалистите да съберат информацията -  от август 2009г. до последните дни са открити общо 127 обекта, с шумното участие на премиера. Оказва се, че от всички тези обекти 65 са финансирани по време на предишното правителство, като голяма част от тях са почти завършени в предишния мандат. 28 обекта са частни инвестиции и правителството няма отношение към реализацията им. 18 са обектите, финансирани от общини. 9 са обектите на неправителствени организации. Така от 127- едва 7 са обектите, които правителството е стартирало и финансирало. „По-голямата част от тях са доста незначителни по своя финансов обем", отбеляза Сергей Станишев. Той опроверга и спекулациите на ГЕРБ за намалената цена на Спортната зала в София. Лидерът на БСП обясни, че тя реално излиза по- скъпо на българските данъкоплатци. Причината е, че поевтиняването е за сметка на намаляването на обема на строителните работи и на разгърнатата площ. Стига се до абсурда, че заради тези „икономии" не достигат 4 метра и няма стандартна пътека за лека атлетика. Друг пример, който дадоха социалистите, е магистралната отсечка на околовръстното шосе, за която предишното правителство отдели 83 млн.лв. Лидерът на БСП поясни, че част от обектите са финансирани от излишъка, който осигуряваше предишният кабинет.

Сергей Станишев прогнозира драстичен спад на завършените обекти през тази година заради рязкото намаляване на реалните разходи по консолидираната фискална програма. „Без пари никой обект не може да бъде приключен", коментира лидерът на БСП. Той изрази дълбоките си съмнения, че след управлението на ГЕРБ ще могат да се откриват толкова масово обекти.

Депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски изтъкна, че в действителност всичко до днес, което открива премиерът Борисов е подготвено, финансирано и до голяма степен изпълнено от предходното правителство. Михалевски отбеляза, че за последните три години от мандата си правителството на Сергей Станишев е инвестирало над 12 млрд.лв. в над 2500 различни обекти из цялата страна, а днешните управляващи се опитват да внушат, че правят феноменално строителство с обекти, които се броят на пръсти. „Такава димна завеса с такова хвалене, което не помним дори при социализма, цели само едно - да внуши на хората неща, които не са факт", заяви Михалевски. Той постави въпроса какво са направили управляващите от ГЕРБ, за да осигурят строителният сектор да се развива в бъдеще. Депутатът определи като балони 3100-те километра по програмата на министър Плевнелиев и милиардната програма за саниране. Депутатът Корнелия Нинова коментира отговора на премиера Борисов: „Липса на достойнство е да признаеш истината, макар и тя да не е приятна".

На журналистически въпрос по повод отнетите лицензи на данъчни складове на Лукойл Сергей Станишев коментира: „Много високо ценя театралните способности на премиера. Това, което виждаме вчера и днес, според мен е един добре подготвен театър между правителството и Лукойл". Лидерът на БСП припомни за отличните отношения между Борисов и Златев. Станишев изтъкна още, че всяка година рафинерията излиза в планиран ремонт и на практика никакви реални щети няма да има за нея. „Законът трябва да бъде изпълняван, след като е приет", добави лидерът на БСП и определи като правилни действията на Агенция „Митници". „Крайният резултат от всичко това, което наблюдаваме като драма, която ще заглъхне след ден-два в резултат на „тежки разговори" между Лукойл и правителството, ще бъде поскъпване на горивата", прогнозира Станишев.  

Данни за извършените откривания от Бойко Борисов и правителството за периода 27.07.2009-21.07.2011 г. / изтегли >>>

Диаграма на откритите проекти 2009-2011 г. /изтегли >>>