Изказване на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

Юли 25, 2011 Новини БСП 0 1032

ИЗКАЗВАНЕ на председателя на ПГКБ Сергей Станишев по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов         След като изслушахме в продължение на час и половина лекцията на министър Цветанов, мисля, че имаме сериозен проблем

ИЗКАЗВАНЕ

на председателя на ПГКБ Сергей Станишев

по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов

 

 

 

 

След като изслушахме в продължение на час и половина лекцията на министър Цветанов, мисля, че имаме сериозен проблем. Не мога да оценя в коя сфера е по- голям проблемът - на политиката, морала или експертността. Искам да се обърна към г-н Божинов, с който водихме спорове по значението на този дебат. Започнах да се замислям дали действително не е бил прав.

Това, което чухме от вицепремиера, показва, че той по никакъв начин не е разбрал за какво е този вот. И го казвам с най- голямо съжаление. Министър Цветанов действително мисли, че този вот е към него лично и че този вот по някакъв начин е лична атака, за да отслаби ГЕРБ преди изборите. Това не отговаря по никакъв начин на истината. Просто вицепремиерът г-н Цветанов е най- яркото олицетворение на политиката на ГЕРБ в сектора, в който имаше най- много очаквания - секторът, свързан с борбата с престъпността.

Този вот всъщност е срещу лицемерието на ГЕРБ, което пролича за две години. Защо? Първо - защото, за да постигнеш истински резултати в борбата с престъпността или корупцията, няма как да го направиш без ефективно взаимодействие с другите власти. Говоря за съдебната. Министър Цветанов откри война срещу съда, опита се да подчини прокуратурата в немалка степен успешно. Също така се стигна до кадруване в съдебната система лично от министър Цветанов. Резултатите обаче не са налице, защото резултатите са присъди, ефективни присъди. И когато има слаби доказателства, събрани в разследването, няма как съдът, каквото и обществено значение да има едно дело, да се произнесе.

Второ - характерно за работата на вицепремиера е показността. Изслушахме две години десетки названия на операции, арести, обилно филмирани, с цялата флора и фауна, които са описани при тях. Но резултатите са твърде скромни и това пролича от дебата. Затова пък е известен фактът, че два милиарда лева не влизат в бюджета от контрабанда. И министър Цветанов е първият министър, който директно е обвинен от шефа на българските митници в едни не безизвестни разговори с министъра на финансите, че покровителства контрабандата. Няколко месеца на този въпрос няма никакъв отговор, както няма отговор и за покровителството на премиера над определени фирми, които не са плащали акцизи. Няма отговор на тези въпроси.

Много се говореше за миналото. Да, миналото е грешно и вие не сте без участие в него, мнозина от присъстващите в залата от страна на ГЕРБ, вече го казах ясно, в това число и действащият министър-председател. Но сега трябваше да дискутираме днешния и утрешния ден. И оценките, които вие сами си давате и които дават институции като Трансперънси интернешънъл, показват влошаване на корупционния климат в страната по време на вашето управление. Четете Трансперънси интернешънъл. Това също важи и за оценките на Европейската комисия, и на страните-членки. Защото въпреки техническите изисквания, няма членство в Шенген. И го казвам с искрено съжаление. Защото трябва да има доверие, за да го постигнеш. Това не е въпрос само на принтери, техники и други неща. Има очевидна тенденция към нагласяване и селективност. Досега има над 80 законопроекта и инициативи на ГЕРБ и правителството, които носят сив характер, лобистки характер и това е ваша работа.

Затова този вот е за провала на правителството в тази област и никакви лекции от час и половина не могат да разубедят българското общество, че тези констатации са факт.