Георги Гьоков: Програмата на БСП е социален щит за хората и енергетиката

14.03.2023 г.

Жители от община Опан подкрепиха  предложенията за налагане на таван на цените и решения по проблемите в енергетиката, които представи водачът на листата на „БСП за България“ в Стара Загора Георги Гьоков на предизборна среща. Заедно с него бяха и кандидатите за народни представители  Пламен Караджов, Велина Атанасова, Галина Господинова, Неделин Марков, Сашо Лозанов, Неделин Матев и представители на областното партийно ръководство.

„Основната ни цел са цените и доходите на населението при настоящата галопираща инфлация – това е най-важното за българските семейства. Уверяваме ви, че ще продължим да отстояваме социалната ни политика, която е щит за младите, пенсионерите, работниците и уязвимите“, каза Гьоков и представи програмните мерки. „За вас и вашите близки, които работят в енергийния комплекс подчертаваме, че ще продължим да отстояваме и няма да позволим да затвори „Марица-изток“. Гарантираме въглищната енергетика, за разлика от други политически сили, които проспаха момента да я защитят“, заяви водачът на листата на левицата в Стара Загора.

„Тези партии не ги чухме да говорят нито за високите цени, ръст на доходи, борба с инфлация, нито за икономически мерки, но първото нещо, което направиха е предоставяне на военна помощ за Украйна. Сега  дневният им ред започна със събаряне на паметника на Съветската армия и бързо забравиха  за ордена  на техния лидер, даден му от руския посланик, за твърдата му защита на паметника, днес – радетел за премахването му. Кога да им вярва българският избирател?!“, риторично попита вторият кандидат в листата на „БСП за България“ в 27 МИР –  Пламен Караджов.

„БСП сме против изпращането на оръжия в Украйна и въвличането на България във военен конфликт. Това е  твърдата ни позиция още от самото начало на войната. С програмата  открояваме  послания за мир, благоденствие, солидарност и прогрес“, заяви единадесетият в листата  -  адвокат Сашо Лозанов.

Кандидатът  за народен представител на пета позиция Галина Господинова подчерта нуждата от въвеждане на таван на цените на стоките от малката потребителска кошница: „За да не сме с тревога за утрешния ден, да се въведат таван на цените, адекватни минимални работни заплати, пенсии, да живеем нормално. Това ще е така, ако  се реализира социалната политика на БСП, разписана  с дългосрочни цели и краткосрочни мерки“, добави тя.

Адвокат Велина Атанасова, четвърта в листата, поясни програмата на левицата, насочена към младите хора. „Нашата политика за младите семейства е така изработена, че да ги задържи в България. Предлагаме да се  обвърже размерът на майчинството през втората година с размера на минималната работна заплата, както и да  се увеличи помощта за майките-студентки на 7 000 лв.“.

Университетският преподавател  по регионална икономика доц. д-р Неделин Марков представи тревожна статистика за малките български общини, които задълбочават своите  демографски проблеми. „Почти всички са в много сериозна безизходица и без икономически перспективи. Това, което може един парламент да направи за малките общини като Опан е да се промени механизмът за разпределение на субсидиите и повече публични ресурси“, предложи преподавателят, седми в листа.

„БСП проведе най-лявата социална политика в правителството, в което нашият водач Георги Гьоков бе министър. Опитът, експертизата и алтернативите, които приложихме в нашите програмни документи, показват, че можем да съхраним и партията и можем да участваме в управлението на страната“, заключи младият инженер Неделин Матев, който заема 19-та позиция в листата и призова да се гласува с номер 1 в бюлетината.