Стоян Мирчев, БСП: Хората искат паметника да остане, защото той е символ на паметта на България

Мар 11, 2023 Новини БСП в медиите 0 1308

Вдигнете завесата около служебния министър на икономиката

„Една от целите, която си поставям като кандидат за народен представител, е опазването на язовир „Огоста“ и неговото ремонтиране – наложително е да се възстанови и да се ремонтира язовирната стена, защото наистина е в много тежко положение. Необходимо е да се възстанови и да се изгради наново поливна система, за да може да се развива и земеделието в района“. Това заяви водачът на листата на „БСП за България“ в Монтана Стоян Мирчев в ефира на bTV.  

„В краткия период, в който бяхме част от управлението, се опитахме да изясним каква е ситуацията на фонда, който Бойко Борисов създаде за укрепване на всички язовири в България. Сега служебният кабинет предлага германска инвестиция от 1 млрд. лв. във фотоволтаична система край язовир „Огоста“ – ние сме против това и сезирахме прокуратурата“, припомни Мирчев.

Той посочи проблемите, които левицата вижда в създаването на подобна фотоволтаична система: първо, не е ясно как тя ще повлияе на флората и фауната в региона, второ – язовирът е част от критичната инфраструктура на държавата и елемент от националната сигурност, а служебната власт иска да го даде на частни инвеститори; трето – инвестицията няма да отвори работни места, които да раздвижат местната икономика.

„Не говорим за изграждане на завод, а за инвестиция за изграждане на фотоволтаична система, където ще работят много малък брой хора. Освен това евтината електроенергия от централата заминава директно за Германия, а няма да я ползват българските граждани“, добави още социалистът.

„Под претекста да се дадат пари уж за ремонт на язовирната стена, се отваря вратичка тази т.нар. „инвестиция“ да бъде осъществена. Тъй като законовото обоснование за правене на тази инвестиция е почти невъзможно, затова служебният министър на икономиката се опитва да заобиколи закона чрез ремонт на язовирната стена“, смята Мирчев.

Той призова да се вдигне завесата около министъра на икономиката и да се разбере защо той толкова силно настоява да се осъществи тази инвестиция, която се опитва да заобикаля законодателството на Република България.

Стоян Мирчев припомни и необходимостта от приемане на нов бюджет: „Следващото Народно събрание трябва в най-спешен порядък да приеме бюджет. След изборите на 2 април трябва веднага да се вземат спешни мерки и държавата да осигури пари за ремонт на тази язовирна стена. За да се случи това,  трябва първо да заработи Народното събрание“, категоричен бе той.

Социалистът подчерта, че предложението на БСП за таван на цените на продуктите от малката потребителска кошница, цели да помогне на хората със средни и ниски доходи, които са най-силно засегнати от повишаването на цените. „Трябва да се посегне на спекулата и на свръхцените, не става въпрос да се посегне на производителите. Таван на цените има в Испания, Унгария, Гърция, във Франция. Трябва да се регулират тези процеси – да има печалби, но те да са в рамките на нормалното“, обясни той.

„Спомняте ли си как за една нощ без никаква причина в България всички бензиностанции рязко вдигнаха цените. Нима това не е спекула?“, попита социалистът.

Стоян Мирчев съобщи, че левицата е започнала подписка в защита на Паметника на Съветската армия: „БСП защитава не само Паметника на Съветската армия, а и паметта и интереса на българите. От протеста-жива верига, който организирахме, до вчера вечерта сме събрали над 10 хиляди подписа – хората искат паметника да остане, защото той е символ на паметта“, каза в заключение социалистът.