Млекопроизводители към Нинова: Благодарим ви, че от години защитавате българското производство

Мар 11, 2023 Новини БСП 0 672

С вас сме. Имаме конкретни мерки, с които да помогнем, увери Корнелия Нинова

„Помогнете ни, г-жо Нинова, за да не изчезнем. Ако не се вземат моментални мерки, до края на годината фермерството в България приключва, а след това и ние.” С такъв апел се обърнаха от Асоциацията на млекопроизводителите към лидера на БСП Корнелия Нинова на среща в централата на партията. В нея от левицата се включиха водачът на листата на „БСП за България” в Шумен и Русе Иван Иванов и членовете на изпълнителното бюро на партията Таско Ерменков и Вяра Емилова.

„С вас сме, ще помогнем”, увери Нинова.

Млекопроизводителите поставиха някои от сериозните проблеми пред тях като високите надценки, които големите вериги слагат на техните продукти, размера на ДДС върху  млечните продукти и неравностойното положение на българските земеделци и животновъди спрямо средноевропейските нива на субсидиране, което сериозно влияе на конкурентоспособността на българската продукция.

Те изказаха своята благодарност за битката, която БСП води още от 2017 г. за по-добри условия на българските производители в големите хранителни магазини и за подкрепата за понижаване на ДДС върху храните. „Молбата ни е да продължим тази битка”,  обърнаха се те към лидера на БСП.

„Бъдещите войни в света ще са за храна и вода. Водим отдавна битката за защита на  българското производство  и ще я водим до край. Предлагаме таван на цените на основните продукти като краткосрочна мярка. Той няма да засегне производителите, но ще даде моментален ефект за понижаване на крайната цена”, заяви Корнелия Нинова.

В по-дългосрочен план тя посочи мерки от програмата на БСП за възстановяване на „Напоителни системи”, сближаване на субсидиите до европейските нива, плащане на килограм реализиран продукт.

„По отношение на ДДС на храни, чукате на отворена врата. Седем пъти сме внасяли това предложение, ще го внесем пак. Хлебарите казват, че ако нямаше 0% ДДС върху брашното и хляба, сега хлябът щеше да е 3,50 лв. Така че тази мярка работи”, каза още Нинова.

Иван Иванов запозна млекопроизводителите със Закон за браншовите организации в земеделския сектор, който от БСП имат намерение да внесат в следващото Народно събрание и който, според социалиста, ще помогне с голяма част от проблемите в отношенията между производителите и търговските вериги.  Бившият земеделски министър бе категоричен, ще се търси сметка защо заложените средства за земеделските производители не са изплатени и ще настоява бързо да се изплатят.

Участниците в срещата се обединиха, че за да се случи всичко това, е нужно да се формира редовно правителство, защото служебното не може да провежда политика и реформи.