Докладът на ЕК е още един повод опозицията да иска вот на недоверие за провала на ГЕРБ в сектора за сигурност

Юли 19, 2011 Новини БСП 0 1067

  БСП категорично осъди взривовете пред офисите на ДСБ и на РЗС     Докладът на ЕК по механизма за наблюдение в областта на правосъдие и вътрешни работи е още един повод за опозицията да иска вот на недоверие за провала именно в сферата, за която отговаря министър Цветан Цветанов

 

БСП категорично осъди взривовете пред офисите на ДСБ и на РЗС

 

 

Докладът на ЕК по механизма за наблюдение в областта на правосъдие и вътрешни работи е още един повод за опозицията да иска вот на недоверие за провала именно в сферата, за която отговаря министър Цветан Цветанов. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев. По думите му това е най- лошият доклад, който България е получавала за последните три години. От левицата изтъкнаха, че няма сектор, в който да се констатира напредък, а окуражаващият тон от предишните два доклада вече го няма. „Ясна е констатацията - резултатите от борбата срещу организираната престъпност остават незадоволителни. Няма убедителни резултати и в борбата срещу корупцията по високите етажи", изтъкна Станишев. Той обърна внимание на намерението на ЕК едва през 2012г. да даде мнението си за развитието на механизма. Това само по себе си според лидера на БСП е тежък удар върху правителството, защото означава, че за три години от управлението на ГЕРБ не е постигнат достатъчен напредък. Станишев отбеляза още, че споменаването на проблемите с корупцията по границите пряко е свързано с отлагането на членството на България в Шенген.

Председателят на БСП изтъкна, че дори политическият натиск на правителството през последните седмици към ЕК не е успял да снеме тежките констатации за съдебната система и за работата на МВР. „Ясно е казано, че няма достатъчно резултати. Няма видим напредък. Шумните акции, без събиране на доказателства, не дават резултат", отбеляза Станишев. По думите му безпокойство буди  възможната зависимост между полицията и разследването във връзка с даренията за МВР. Тежки са констатациите по отношение на начина на кадруване в съдебната система. В доклада обширно се коментират висшите назначения във ВАС и СГС. „Публична тайна е, че те бяха извършени под личния натиск на министър Цветанов", коментира лидерът на БСП. По думите му съмнение се изразява и по отношение на избора на новите членове на ВСС, който предстои тази седмица в парламента.

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков обърна внимание на констатациите по отношение на обществените поръчки, еврофондовете и номинациите за ВСС. „Темата за финансирането на партиите и политическата корупция остро стои в контекста на наближаващите избори", изтъкна Миков. Според него сериозен проблем е липсата на политически и обществен консенсус по отношение на сектора, както и употребата му за войни със съдебната власт, магистратурите, опозицията, неправителствения сектор. „В такава обстановка напредък в правосъдието и вътрешните работи е невъзможен", заяви беше Миков.

БСП категорично осъди взривовете пред офисите на ДСБ и на РЗС. „Това е заплаха към демократичния ред в страната и не за първи път се показва безсилието на министър Цветанов да се справи с подобни заплахи", заяви Сергей Станишев. Той напомни за  взрива пред вестник Галерия. „Да сте чули за някакви разкрития? Няма такива, няма и да има", отбеляза лидерът на БСП. Той беше категоричен, че ГЕРБ носят морална отговорност за атмосферата на конфронтация и омраза, която насаждат в страната. Станишев напомни случаи, при които е имало посегателство върху централи на БСП в страната.

 

Текста на пресконференцията може да изтеглите от тук >>>