Ивайло Калфин е кандидатът на БСП за президент

Юли 16, 2011 Новини БСП 0 1622

Сергей Станишев: Тръгваме с ясната амбиция да постигнем победа на изборите     Ивайло Калфин е възможно най- силната кандидатура, която може да консолидира БСП и левите избиратели и може да намери подход с много по- широко гражданско общество

Сергей Станишев: Тръгваме с ясната амбиция да постигнем победа на изборите

 

 

Ивайло Калфин е възможно най- силната кандидатура, която може да консолидира БСП и левите избиратели и може да намери подход с много по- широко гражданско общество. Нашият кандидат може да предложи най- добрите алтернативи от името на левицата. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев, след като на днешното си заседание Националният съвет на партията издигна кандидатурата на Ивайло Калфин за кандидат на БСП за президент. В гласуването участваха 126 члена на Националния съвет, като 124 са валидните бюлетини. Ивайло Калфин получи подкрепата на близо 60% от членовете на НС и спечели на първи тур със 72 гласа. Преди това той получи най- много номинации и от общинските конференциите на БСП - общо 102.

Сергей Станишев изтъкна, че Ивайло Калфин съчетава в себе си ясни политически позиции и принципи, както и висока експертност в областта на външната политика и икономическото развитие на страната. Лидерът на БСП изтъкна личния принос на Калфин за присъединяването на България към ЕС, за освобождаването на българските медици от Либия и за осигуряването на 340 млн. евро компенсации за АЕЦ Козлодуй.

Станишев отбеляза, че предстои тежка кампания срещу основния опонент ГЕРБ. „Тръгваме с ясната амбиция да постигнем победа", заяви лидерът на БСП. Той изтъкна подкрепата на цялата партия за Ивайло Калфин. „Ще положим всички усилия неговите послания да достигнат до българските граждани", отбеляза Станишев. Той изрази очакване всички кандидати на БСП, които бяха на финалната права, да се включат активно в кампанията на Калфин.

Според Ивайло Калфин предстоящите избори няма да бъдат обикновени, защото в тях ще се избере моделът, по който ще се развива България през следващите пет години. „Управлението на ГЕРБ брутално мачка демократичните институции и медиите в България. Ако този процес продължи, ние ще се върнем много назад и всичко, което е градено с много усилия в България, ще бъде под въпрос", заяви Калфин. Той изтъкна, че на изборите левицата ще търси обединение на всички, които смятат, че Конституцията трябва да се спазва, че институциите трябва да се уважават и че интересът на гражданите е защитен тогава, когато в институциите има плурализъм. „Важно е в България да има политически диалог, който да обсъжда важните проблеми на хората и да търси решения при най- широк консенсус", добави кандидатът на БСП за президент.

Според Калфин на страната ни е нужна по- дългосрочна визия, свързана с икономическите и социалните въпроси на хората. По думите му президентът трябва да положи всички усилия, за да бъде изградена дългосрочната визия за България, която да бъде подкрепена от основните политически партии и от гражданското общество. Калфин отбеляза, че България трябва да погледне по- далече в областта на външната политика, в областта на сигурността, както и по отношение на основните магистрали, по които се движи икономическото развитие на България - образованието и технологиите. Калфин изтъкна и значението на участието на гражданското общество в управлението и изрази амбицията си да постави в центъра на кампанията си ежедневните въпроси на хората. Той отбеляза, че  БСП стъпва на два успешни мандата на президента Георги Първанов. Ивайло Калфин изтъкна, че за трети път прави кампания от името на левицата. „Добре познавам страната,  организациите на БСП, коалиционните партньори и тези, които биха подкрепили кампанията", отбеляза кандидатът на БСП за президент.

Националният съвет днес взе своето решение, след като чу платформите и визията на всички кандидати. „Всеки от тях подходи много отговорно и направи впечатляващо представяне на вижданията си", отбеляза Сергей Станишев. Следваща стъпка за социалистите е определянето на кандидатурата на БСП за вицепрезидент. Лидерът на БСП изтъкна, че кандидатурата трябва да допълва фигурата на кандидата за президент и двамата трябва да бъдат екип.

Станишев прогнозира, че балотажът на президентските избори е неизбежен. По думите му Бойко Борисов не отговаря на очакването на хората президентът да бъде обединител на нацията. Според лидера на БСП, Борисов не може да постигне национално съгласие, защото поведението му се гради на противопоставянето. Станишев коментира, че всички други кандидатури на ГЕРБ биха били пионки на едноличната воля на Борисов, без собствена позиция.