ПГКБ настоява за мораториум върху сделките с български имоти в чужбина

Социалистите имат готовност да дадат промените в Закона за дипломатическата служба на Конституционния съд     Настояваме Народното събрание на наложи мораториум върху сделки, свързани с разпореждане с българска държавна собственост в чужбина

Социалистите имат готовност да дадат промените в Закона за дипломатическата служба на Конституционния съд

 

 

Настояваме Народното събрание на наложи мораториум върху сделки, свързани с разпореждане с българска държавна собственост в чужбина. Това обяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев на брифинг в парламента. Той обяви, че левицата възнамерява да проведе разговори с другите парламентарни групи за създаване на временна комисия, която да предложи как да се стопанисват имотите в чужбина. 

Социалистите предупредиха, че при управлението на министър Николай Младенов върви подготовка за масова разпродажба на български имоти в чужбина. Под предлога на кризата, управляващите имат намерение да разпродадат на безценица ценни за България имоти. „Това винаги създава предпоставки за корупция", изтъкна Станишев. Социалистите заподозряха икономически интереси зад въвеждането на еднолично и безконтролно управление на външния министър.

Председателят на ПГКБ отбеляза, че десетилетия държавата е закупувала и стопанисвала имоти в различни страни по света. По думите му само застрахователната им стойност е 800 млн. евро, а според експерти пазарната им цена е над 2 млрд. евро. Станишев с тревога заяви, че вече са изпратени указания на редица български посолства да се проведе оценяване на стойността на различни имоти. Лидерът на БСП изтъкна, че се готви продажбата на: бившата сграда на посолството в центъра на Атина; имот на морския бряг в Солун; сградата на търговското представителство в Холандия; бившия Комитет по туризъм в Амстердам; сградата на търговското представителство и  консулската служба на България в Бон, Германия; сградата на посолството,  културния институт и апартаменти в Мексико и апартаменти. Продават се сградите на посолството във Венецуела, Колумбия, Еквадор и Чили. Има подозрения, че се подготвят подобни действия в Париж и в САЩ. Станишев отбеляза, че в съвременния глобален свят центровете на икономическо развитие се изместват към  страните от Латинска Америка и Азия. Същевременно България закрива посолствата си и разпродава имоти в централни части на градовете.

ПГКБ за пореден път изрази критиките си към промените в Закона за дипломатическата служба. Според социалистите те са антиконституционни, налице е  лустрация по отношение на българските дипломати, въвежда се колективна вина и се ограничават права на българските граждани. „Очакваме президентът да наложи вето на законопроекта. Ако той бъде приет в Народното събрание, ще бъде жалван пред Конституционния съд", заяви Сергей Станишев.