ГЕРБ води пасивна и дезориентирана външна политика

Юли 09, 2011 Новини БСП 0 1280

Кристиан Вигенин: Младенов не работи за България     Правителството на ГЕРБ не може да формулира ясно националните приоритети, които да отстоява във външнополитически план

Кристиан Вигенин: Младенов не работи за България

 

 

Правителството на ГЕРБ не може да формулира ясно националните приоритети, които да отстоява във външнополитически план. Свидетели сме на пасивна и дезориентирана външна политика. Такава негативна оценка на сегашната българската външна политика дава БСП в Управленския си проект „Национална сигурност, външна политика и отбрана". Левицата остро критикува правителството на ГЕРБ, което е допуснало България да се превърне в обикновен изпълнител на решенията на ЕС, без страната ни да има активно участие в изработването на европейските политики. Според социалистите днес липсва стратегически подход към големите енергийни проекти, а нереализирането на приоритетите ERM II и Шенген до момента носи външнополитически негативи за България. БСП предупреждава, че ГЕРБ заобикаля или открито нарушава Закона за дипломатическата служба. Според социалистите раздухваните скандали злепоставят дипломатическите служители, уронват международния авторитет на България и целят политизация и партизация на дипломатическата служба.

Според председателя на Съвета на НС на БСП по външна политика Кристиан Вигенин амбицията на Николай Младенов да подчини външната политика на България на лични и на партийни цели наподобява поведението на талибаните в Афганистан. Според Вигенин предстои масов погром над експертния капацитет на МВнР, както и пълна репартизация на ведомството. Той подозира икономически интереси, свързани с продажбата на българска собственост зад граница. Според Кристиан Вигенин сегашният външен министър не работи за България. Евродепутатът е притеснен, че се подготвя масова фалшификация на изборните резултати  зад граница.

В отговор на некомпетентността на ГЕРБ, БСП предлага политики, които да доведат до силното присъствие на страната ни в европейската политика и до успешното позициониране на България в променящата се международна среда. Социалистите се обявяват срещу опитите да се създаде „Европа на две скорости". Акцент е поставен върху осигуряването на външнополитическа подкрепа за членството на страната ни в Шенген и ERM II, както и върху ролята на България в Югоизточна Европа и Черноморския регион. Разбирането на БСП е, че външната политика следва да бъде в подкрепа и на икономическото развитие на страната. За тази цел се предвижда разширяване на икономическите задачи пред дипломатическия състав зад граница с цел популяризиране на икономиката ни. Развитието на кадрите и повишаването на квалификацията на дипломатите е друг акцент в проекта на БСП. За тази цел се предвижда изграждане на Дипломатическа академия.

По отношение на сферата на отбрана председателят на Съвета по национална сигурност и отбрана на НС на БСП Ангел Найденов остро разкритикува орязването на разходите за отбрана. Той изтъкна, че в България те са пет пъти по- малко от средната стойност за ЕС. По думите му разходите трябва да бъдат около 2% от БВП. Проблем според Найденов е технологичното изоставане на въоръжените ни сили и хроничният недостиг за бойната подготовка на военните ни части. Именно по тази причина страната  не може да бъде равностоен и самостоятелен участник в съюзническите мисии. Според Ангел Найденов трябва да се осигурят условия въоръжените сили да изпълняват пълния обем от ангажименти по конституция и спрямо съюзниците.  По думите му е необходимо да се спрат непрекъснатите реформи, които се свеждат до механичното съкращаване на състава и на военна техника. Професионализацията и модернизацията са ключови за сектора според Найденов. Той изтъкна, че е важно да се възстанови престижът на военната професия, да се осигури стабилност на кариерното развитие и грижа за семействата на българските военни.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изтъкна, че трябва да има баланс между отбранителни нужди и финансови възможности. Той припомни максимата, че ако не искаш да храниш своя армия, ще храниш някоя чужда. Станишев беше категоричен, че не може да има професионална армия без система за социална мотивация и гаранция за военнослужещите.