Свиленски: Щом има пари за 14 000 лв. заплата за директор на държавно дружество, има пари и за 850 лв. минимална

01.02.2023 г.

„Минималната работната заплата да е 850 лв. Това, което предлагаме, е тя да е 50% от средната заплата за предходната година и да влезе в сила не 2038 г., когато ще дойдат новите F-16, а да влезе в сила от 1--ви юли тази година.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски от парламентарната трибуна.

„Докато ние обсъждаме минималната работна заплата на милиони български граждани и служители в БДЖ, „Български пощи“ и стотици хиляди още хора чакат от нас от това решение, в едно от търговските дружества на Министерството на отбрана заплата на изпълнителния директор на месец е 14 000 лв. Тоест тя е 20 минимални работни заплати“, изрази възмущението си Свиленски и добави, че ще пита всички министри за заплатите на директорите в държавните предприятия.

„Не може да има пари на всеки три месеца бонуси по още една заплата, още 14 000 лв. за тях, а за българите на минимална работна заплата да няма пари“, посочи социалистът и призова: „Подкрепете това предложение на БСП.  Не търсете начини да го отлагате. Нека днес да свършим едно добро дело за България.“

„Необходимият месечен доход за издръжка на едно работещо лице е 1351 лв. А  сега се спори дали държавата и работодателите ще имат нужните 850 лв., тази огромна сума, едва ли не да не им попречим. Аз смятам, че когато минималната работна заплата е създадена навремето, то е преди всичко да се търси социална справедливост и да се преодолее експлоатацията на работника“, заяви по време на обсъждането на промените в Кодекса на труда депутатът от левицата Драгомир Стойнев.

„България е на едно от първите места, където има работещи бедни. За да преодолеем това, е нужно да предприемем съответните действия. И за да няма недоразумения и кой надделял, кой не е надделял на Тристранния съвет, трябва да има правило веднъж завинаги – минималната работна заплата да бъде 50% от средната“, категоричен бе Стойнев.

„Законопроектът за механизма за определяне на минималната работна заплата – да е 50% от средната – е на БСП. В подкрепа на това наше предложение е директивата, която беше приета наскоро за адекватните минимални заплати в страните членки на ЕС. Ние сме се придържали към този механизъм, но това е наше отдавнашно предложение“, уточни председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Георги Гьоков.